Petrić: Prvi u regionu obeštećeni za štetu od afričke kuge

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske omogućilo je da poljoprivrednici u Srpskoj prvi u regionu budu obeštećeni za štetu od afričke kuga svinja, rekao je Slobodan Petrić iz republičkog Udruženja uzgajivača svinja i dodao da su do sada uplaćena 22 miliona KM.

Petrić, koji je predsjednik Upravnog odbora Udruženja, rekao je da je isplata počela na vrijeme i da je to za svaku pohvalu.

“Ministarstvo je odmah reagovalo, preduzelo određene mjere, proglasilo vanrednu situaciju i uradilo sve što je trebalo. Najveće šteta bila je u Semberiji, ali grad Bijeljina nije reagovao na vrijeme”, rekao je Petrić Srni.

Iz Ministarstva o poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske obavijestili su korisnike da će danas biti isplaćeno dva miliona KM za nadoknadu štete prouzrokovane afričkom kugom svinja.

On je istakao da je resorno ministarstvo isplatilo do sada 22 miliona KM za štetu, a da je prije dva mjeseca registrovan posljednji slučaj svinjske kuge.

“Cijene po kojima su isplaćivali štetu bile su realne, čak i veće od tržišnih u tom periodu i to je za svaku pohvalu.

Sada treba da se bavimo Pravilnikom o bezbjednosnim mjerama koji je izašao prije dva-tri dana. Ljudi bi trebalo da počnu da rade jer prošlo je već devet mjeseci otkako se kuga pojavila”, rekao je Petrić. O

n je istakao da svi uzgajivači moraju biti svjesni da se dalje ne može raditi na starinski način, jer će afričke kuge svinja biti još na ovim prostorima, zbog čega mora postojati ozbiljnost u budućem radu.

“Pomoć i podršku od Ministarstva imamo, ali i mi kao proizvođači moramo raditi i ozbiljnije pristupati svom poslu, svjesni problema koje smo imali”, naglasio je Petrić.

(Glas Srpske)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!