Krah prvog privatnog univerziteta u Srpskoj: Direktor pokojnik, zgrada prodata, profesori se razbježali, a ministarstvo ćuti

Prvi privatni univerzitetu u Republici Srpskoj, “Slobomir P Univerzitet” ostao je bez zgrade, bez žiro računa, profesora i studenata gotovo da i nema, a direktor ove visokoškolske ustanove je odavno pokojni Slobodan Pavlović. Ipak, ovaj univerziteti ima akreditaciju.  

Nažalost tamo kad prođete pored “Slobomir P univerziteta” niti ćete vidjeti nastavnika ni studenta, a taj fakultet je prije godinu, možda nešto više dobio akreditaciju. To je apsurdno – kaže univerzitetski profesor Stevo Pašalić.  

U apsurdnoj situaciji su već duže vrijeme i preostali studenti, koji vape za pomoć. Oni su se obratili studentskim aktivistima ove akreditovane visokoškolske ustanove, kojima Centri civilnih inicijativa pružaju podršku. 

– U tim obraćanjima su iskazali svoju ljutnju što moraju da traže profesore kada treba da ovjere semestre, da nastave i nema, da je onlajn nastava, da asistenti rade na nekoliko predmeta – priča Ljubinko Đurić, koordinator CCI.

Sumnjamo da nadležni u ministarstvu i inspekcijama, ako ne stoje iza nezakonitosti rada “Slobomir P Univerziteta”  i ako nisu involvirani u njih, svjesno žmure za očigledne nepravilnosti. Jer, da ih zanima, izvršili bi vanredni inspekcijski pregled, a da su samo “zavirili” na zvaničnu internet prezentaciju Univerziteta, vidjeli bi da tu nešto ne štima i da ne postoji način da se informišemo o predavanjima ili da dobijamo druge relevantne informacije kao na drugim fakultetima – navode studenti u protestnom pismu. 

Nakon bezuspješnih poziva na brojeve telefona oglašene na sajtu “Slobomir P Univerziteta” novinari su došli na lice mjesta, da se lično uvjere da li univerzitet radi, da li u zgradi ima studenata i zaposlenih.

Na fakultetu su zatekli dva radnika, koji su im rekli da ne mogu davati informacije i uputili ih da se obrate rektoru. Međutim, rektor nije bio na svom radnom mjestu, nego navodno, u Beogradu.

“Slobomir P Univerzitet” je prvi privatni univerzitet u Republici Srpskoj i 2012. godine je imao čak 1.053 studenta. Deset godina kasnije, 2022, bilo je samo 258 studenata i i 45 zaposlenih na obe adrese: i u Bijeljini gdje je centrala i u Doboju gdje imaju izdvojeno odjeljenje. 

Objekti u kojima se izvodi nastava su prodati. Poznato je da je u Doboju zgradu u centru grada kupila firma iz Foče “Pavgord”, a zatim je za 12 miliona KM preprodao Gradskoj upravi Doboj i tu je sad sjedište GU Doboj. Studentima ili fakultetu su ostavili jedan sprat, međutim mi tu nismo našli nikoga kad smo pokušali da nađemo te studente – navodi Ljubinko Đurić iz Centara civilnih inicijativa. 

U jedinstvenom registru Centralne banke BiH univerzitet nema aktivnih računa, a posljednji račun im je blokiran 23 februara 2023. Nemaju objekte u svom vlasništvu, iako po zakonu visokoškolska ustanova koja nema sopstveni prostor ne može obavljati poslove, piše BN Televizija.

Očigledne nepravilnosti inspekciji je prijavio profesor Stevo Pašalić, koji je kratko predavao na ovom univerzitetu.

– Međutim, nisam vidio kod njih volju da se to riješi, jer ne možete reći da vam je rektor vanredni profesor, a ne redovni i da inspekcija kaže mora neko biti rektor. Da je to bilo na javnim univerzitetima inspekcija bi sve to poništila – izjavio je  Pašalić.

U registrima se za “Slobomir P Univerzitet” i dalje, kao odgovorno lice, vodi pokojni Slobodan Pavlović, koji je naveden i kao lice za zastupanje. Objašnjenje za sve navedeno novinari su tražili od resornog ministartsva ali odgovor nisu dobili.

U BiH je registrovano i akreditovano 8 javnih i 40 privatnih univerziteta. Među privatnim visokoškolskim ustanovama, protiv kojih je u akciji “Klaster” vođena istraga zbog sumnje da su prodavali diplome bio je i i “Slobomir P Univerzitet”. Istraga je u toku.

(SRPSKAINFO)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!