/Foto/ ZASLUŽIO SLAVU NARODA: U Ugljeviku obilježena 21 godina od pogibije vojvode Mande

U Ugljeviku je danas obilježena 21 godina od smrti legendarnog ratnog komandanta Specijalne jedinice Vojske Republike Srpske /VRS/ “Mandini lavovi” Mitra Maksimovića Mande.

Parastos je služen ispred spomen-biste vojvode Mande na platou Centra za kulturu, a vijence su položili članovi porodice, saborci, pradstavnici političkog života opštine i brojni prijatelji.

Dušan Maksimović, sin vojvode Mande rekao je da je danas održan Osmi memorijalni kros sa 45 učesnika koji su trčali od mjesta pogibije ovog slavnog komandanta, Dvorova do Ugljevika ukupne dužine 32 kilometra.

-Dok je svih nas, porodice, prijatelja, poštovalaca lika i djela, vojvoda Mando nikada neće biti zaboravljen-rekao je Maksimović i zahvalio svim učesnicima krosa i svima onima koji njeguju sjećanje na legendarnog komandanta.

Zajedno sa brojnim Ugljevičanima i gostima, parastosu je prisustvovao načelnik Ugljevika Vasilije Perić koji je za vojvodu Mandu rekao da je bio veliki junak i heroj ovog kraja i Republike Srpske.

-Vojvoda Mando pokazao je veliku hrabrost i junaštvo, kao i svi borci pokazao je čojstvo jer su očuvali narod ovog kraja-rekao je Perić.

On je dodao da je jedinica kojom je komandovao Mitar Maksimović Mando dala ogroman doprinos očuvanju srpskog naroda i stvaranju Republike Srpske.

Predsjednik Udruženja veterena “Mandini lavovi” Jovica Arsenović istakao je da je vojvoda Mando bio plemenit čovjek, prijatelj, saborac koji je okupio srpski narod podno Majevice da se bori za njegov opstanak u ovom dijelu Srpske.

-Čuvamo sjećanje na njegov lik i djelo. Naše udruženje broji 400 članova koji su bili njegovi vojnici kao i članovi njihovih porodica-dodao je Arsenović.

Vojvoda Mitar Maksimović Mando bio je predsjednik Skupštine opštine Ugljevik, predsjednik opštinske Boračke organizacije i predsjednik Fudbalskog kluba “Rudar”, a za ratne zasluge odlikovan je Ordenom Miloša Obilića.

Poginuo je 27. decembra 2002. godine u saobraćajnoj nesreći u Dvorovima kod Bijeljine.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!