Do kraja godine besplatne elektronske zdravstvene knjižice

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske organizovao je sedmodnevnu radionicu u Bijeljini na kojoj će zdravstvenim radnicima u regiji predstaviti primjenu integrisanog informacionog sistema čija je suština uvođenje elektronskog zdravstvenog kartona.

U Fondu očekuju da će do kraja 2020. godine u Republici Srpskoj početi sa upotrebom elektronskih zdravstvenih knjižica, recepata, kartona i uputnica. Projekt menadžer ispred Fonda Dejan Stojaković rekao je novinarima da je riječ o jednom od najkompleksnijih projekata u posljednjih nekoliko godina čija je vrijednost 23 miliona KM, bez PDV-a, a finansira ga Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

“Krajem godine krenućemo sa izdavanjem prvih elektronskih kartica osiguranicima. Prvu elektronsku karticu svi stanovnici Srpske dobiće besplatno, a sredstva će obezbijediti Fond”, istakao je Stojaković.

Prema njegovim riječima, sve ustanove koje budu integrisane u sistem dobiće od Fonda računare u trajno vlasništvo, a riječ je o 3.000 računara koji će pomoći ovaj proces jer je ustanovljeno da je sadašnja računarska oprema u javnim zdravstvenim ustanovama uglavnom zastarjela. Stojaković je rekao da Fond zdravstvenog osiguranja Srpske ima gotovo milion osiguranika i da će primjenom novog informacionog sistema pacijenti i zdravstveni radnici biti značajno oslobođeni administriranja, a efikasniji zdravstveni sistem omogućiće i značajne finansijske uštede.

Projekt menadžer implementatora na projektu Dragana Krivaja rekla je novinarima da se tokom perioda prilagođavanja zdravstveni radnici koji će primjenjivati novi program kroz obuke upoznaju o prednostima elektronskog kartona i uputnica.

Ona je navela da integrisani zdravstveni informacioni sistem nakon dvije godine treba biti u primjeni za sve javne zdravstvene ustanove – 55 domova zdravlja i devet bolnica u Republici Srpskoj, uključujući Univerzitetski klinički centar. Projekat sprovodi konzorcijum firmi “MMS kod” i “Lanako” iz Banjaluke i “Erikson Nikola Tesla” iz Zagreba. Sedmodnevna radionica o integrisanom zdravstvenom informacionom sistemu u organizaciji Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske i kompanije “MMS kod” za zdravstvene radnike regija Bijeljina, Zvornik i Doboj održava se u Etno-selu “Stanišići” u Bijeljini.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!