Do juna krov nad glavom za izbjeglice iz Hrvatske

Izgradnja tri zgrade u Amajlijama kod Bijeljine, čiji su stanovi namijenjeni interno raseljenim i izbjeglim licima iz Hrvatske, trebalo bi da bude završena do polovine ove godine.

Donatorskim sredstvima gradi se 30 stanova, a 17 stambenih jedinica za smještaj korisnika alternativnog smještaja Vlada Srpske gradi kreditnim sredstvima. Vrijednost projekta je oko 2,5 miliona maraka.

Od februara prošle godine, kada je počela izgradnja tri stambene zgrade u Amajlijama, vremenske neprilike ometale su radove, pa su rokovi pomjereni. Radovi na objektima se privode kraju i zgrada bi trebalo da bude useljena do kraja juna, a novi stanari su već izabrani. Među njima su Dragica i Zagorka Milanović iz Kaknja.

Prijeratna imovina im je porušena. Od 2003. godine žive u neuslovnom alternativnom smještaju u Janji, pa nestrpljivo čekaju na vlastiti krov nad glavom. – Onaj ko to nije preživio ne može ni da razumije. U stanu u kojem živimo ne može se disati od vlage, a krov je toliko dotrajao da čim jači vetar dune, strahujemo da će srušiti – kaže Dragica Milanović. I teško bolesna Zagorka s nestrpljenjem čeka da konačno svije gnijezdo. – Da se smjestim i da dok sam živa ne mislim više gdje ću i kako ću. Hvala Vladi i svima koji nas nisu zaboravili – kaže starica.

Uskoro će biti sačinjena i konačna lista korisnika stanova koji se grade u okviru regionalnog stambenog programa, a prije samog useljenja biće urađena revizija. Svi stanovi koristiće se po modelu socijalnog stanovanja, a vlasnik će biti lokalna zajednica. To znači da će stanari moći da koriste ove stanove dok ispunjavaju neophodne uslove, ali neće imati mogućnost da ih otkupe. Obaveza Grada Bijeljina bila je da obezbijedi zemljište, infrastrukturu i neophodnu dokumentaciju.Iz gradskog budžeta je za plac za gradnju izdvojeno 40.000 KM, a isto toliko i za prateću dokumenaciju.

Regionalnim stambenim programom, za koji je donirano ukupno 100 miliona evra, biće riješen problem izbjeglih iz Hrvatske. Njegova primjena planirana je do juna 2021.U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH potvrđeno je da će svima koji nisu do sada obezbijedili vlastiti krov nad glavom ili onima iz BiH koji žive u Srbiji, Hrvatskoj i Crnog Gori, a žele da se vrate, biti obezbijeđen stambeni prostor.

U okviru Regionalnog stambenog programa na području RS gradi se 429 stanova, a uokvir u CEV 2 projekta u 15 lokalnih zajednica biće izgrađeno 499 stanova, dok će 180 stambenih jedinica biti obezbijeđeno sanacijom stare bolnice u Derventi, gdje se pravi gerontološki centar, i sanacijom doma penzionera u Trebinju. Realizacijom ovog projekta biće riješeni svi korisnici alternativnih vidova stanovanja, koji su najugroženija kategorija.

Kredit

Program stambenog zbrinjavanja biće nastavljen dok svi iz kolektivnih i alternativnih smještaja ne budu zbrinuti. Za CEV 2 projekat raspuštanja kolektivnih centara, koji bi trebalo da bude završen do kraja 2022. godine Vlada Srpske se kreditno zadužila za 18 miliona evra.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!