Đokićev vozač dobio koncesiju za gradnju elektrane

Nisam upoznat niti želim da znam kakvi su poslovni planovi i aktivnosti mog vozača, komentar je ministra energetike Petra Đokića nakon što se saznalo da je firma njegovog vozača dobila koncesiju za gradnju male hidroelektrane vrijedne tri miliona KM.

Riječ je o nepoznatoj firmi „New energy“ u kojoj je Goran Tadić, Đokićev vozač, suvlasnik, odnosno najveći vlasnik sa 40 odsto učešća.

Firma je registrovana u Brčkom 2017, a godinu poslije je preseljena u Obudovac kod Šamca. Tadić je zajedno sa još trojicom registrovao firmu sa osnivačkim ulogom od 2.000 KM, a partneri u planiranoj proizvodnji električne energije su mu Dani Tanić iz Brčkog, koji je i direktor firme, Cvijetin Đorđić iz Bijeljine i njemački državljanin Tomas Andreas Miler.

Ono što je još zanimljivo jeste da je ovo preduzeće registrovano u godini kada je raspisan javni poziv za koncesiju koju su dobili! Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva, na čelu sa Petrom Đokićem, je 22. novembra 2017. raspisalo javne pozive za podnošenje ponuda za dodjelu koncesije za izgradnju male hidroelektrane „Nevačka“ na rijeci Stupčanici, opština Han Pijesak.

Ministarstvo nije znalo

Na pozivu je izabrana firma “New energy”, koja je u maju prošle godine potpisala ugovor o koncesiji po kojem je vrijednost investicije nešto veća od tri miliona KM.

S druge strane, u Ministarstvu energetike tvrde da nisu uopšte znali ko se prijavo na poziv, odnosno da je zainteresovana i firma vozača ministra Đokića.

– Izbor najpovoljnijeg ponuđača obavila je Komisija za koncesije RS. Koncesija je dodijeljena posredstvom javnog i transparentnog postupka, a ponude je vrednovala Komisija za koncesije, koja je tek poslije izbora najpovoljnijeg ponuđača dostavila Ministarstvu potrebne podatke o ponuđaču – uvjeravaju u Ministarstvu energetike.

Na ovaj poziv ponudu je dostavila još samo jedna firma, “Enikon-mont” Zvornik, dok je ranije samoinicijativnu ponudu dostavila jedna firma iz Kalesije, koja nije bila zainteresovana za koncesiju iako su bili upoznati o javnom pozivu.

Potvrda banke

Na naše pitanje da li koncesionar ima novca da gradi ovu hidroelektranu, imajući u vidu da je jedan od uslova javnog poziva bio dostavljanje dokaza o mogućnosti finansiranja investicije, u Ministarstvu kažu da je “New energy” dostavila dokaz banke kojim se potvrđuje da će je banka pratiti u finansiranju koncesije u slučaju da bude izabrana za najpovoljnijeg ponuđača.

– Inače, projekti ovakve vrste obično se finansiraju tako da koncesionar obezbijedi 20 odsto vlastitih sredstava, a ostali iznos iz kredita – kažu u Ministarstvu energetike.

Dodaju da koncesionar, u skladu sa ugovorom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ima obavezu da dostavi potrebne dozvole i saglasnosti, a nakon toga u roku od 12 mjeseci izgradi malu hidroelektranu.

Traže investitora

Srpskainfo nije uspjela da stupi u kontakt sa ministrovim vozačem Goranom Tadićem. Međutim, on je za BIRN BiH rekao da se sa ministrom Đokićem poznaje 25 godina i da to poznanstvo i služba nemaju nikave veze sa ovim poslom.

– Svako može da konkuriše na bilo kom tenderu. Mi smo u ovom slučaju bili jedini – rekao je Tadić, koji priznaje da njegova firma do sada nije imala poslova!

Zanimljiva je njegova izjava kako još nije sigurno da li je koncesija isplativa, te da traže investitora.

Čovjek iz sjenke

Ivana Korajlić, iz NVO Transparency international, kaže da je to što je firma vozača ministra prošla na javnom pozivu koji je raspisalo ministarstvo u kojem prima platu vozač sa stanovišta zakona – dozvoljeno. Kod nas je, kako kaže, sukob interesa po zakonu veoma ograničen.

– Praksa je pokazala da se sukob interesa i zloupotreba položaja često rješava tako da se firme registruju na neke druge ljude koji su samo vlasnici na papiru, a iza stoji sasvim neko drugi – ističe Korajlićeva.

Ona navodi da je oblast koncesija kod nas dosta nesređena i da se  koncesije daju bez ikakve provjere o ranijem poslovanju koncesionara, a zbog čega u praksi imamo nezavršene poslove po dobijenoj koncesiji.

– Praksa je pokazala i da se firme registruju samo zbog određenog posla, a niko ne postavlja pitanje kapaciteta firme. Imali smo primjera gdje nisu poštovani ugovori o koncesijama, nisu plaćane koncesije, pa na kraju država više da nego što dobije – navodi Korajlićeva.

U Komisiji za koncesije RS su nam rekli da sa koncesionarom mogu da raskinu ugovor ako nije ispoštovao rokove iz ugovora, ali i da koncesionar može da traži nadoknadu štete od države ako administracija nije uradila svoj dio posla.

Subvencije

U Republici Srpskoj proizvođači električne energije iz malih hidroelektrana imaju pravo na subvencije. Subvencije proizvođačima obnovljivih izvora električne energije obezbjeđuju zapravo potrošači struje koji plaćaju naknadu uz račun za električnu energiju.

Naknada je povećavana svake godine, ali je prošle sedmice NSRS razmotrila po hitnom postupku Prijedlog zakona kojim se ograničava rast naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

SrpskaInfo

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!