Desetine miliona KM “izgorjelo” na Arizoni, hiljadu ljudi ostalo bez posla

Skoro 500 štandova uz prateće objekte uništeno je u velikom požaru koji je noćas zahvatio pijacu Arizona kod Gradačca.


Ako želite da se vaša reklama nalazi unutar svakog teksa pošaljite mail: [email protected]

Tačan iznos štete će pokazati istraga, ali prema nezvaničnim procjenama riječ je o desetinama miliona konvertibilnih maraka. Hiljadu radnika ostalo je bez posla. Za svega nekoliko minuta pijačni trgovci na Arizoni kod Gradačca noćas su ostali bz ičega.

U istoj situaciji su se našli i prije tri godine kada je vatra progutala ovu pijacu. Tačan uzrok izbijanja vatre pokazaće istraga, ali pijačni trgovci i ovaj put izražavaju sumnju o namjernom podmetanju požara.

Predsjednik Nove pijace d.o.o. u čijoj nadležnosti je Arizona Ensar Mešanović za “Klix.ba” je rekao da je dojava o požaru stigla u 3:10 sati. “Dali smo sve od sebe da zaustavimo vatru, skupa s vatrogasicma i svim ljudima koji ovdje rade. Nažalost, u tome nismo uspjeli.

Ovo se dešava drugi put, a šteta je na desetine miliona KM. Nadležni rade svoj posao i sada čekamo prvi izvještaj”, rekao je Mešanović. Kako je istakao, na Arizoni svaki dan radi okvirno hiljadu osoba, a procjenjuje se da je izgorjelo skoro 500 štandova na kojima su trgovci uglavnom prodavali tekstil, obuću i slične proizvode. “Trgovci su se teško oporavili od prošlog požara.

Onoliko koliko smo mogli pokušali smo ih osloboditi obaveza koje su imali prema nama, a nadležni organi su nedovoljno učestvovali kako bi trgovci izašli na nulu”, naveo je Mešanović. Egzistenciju na ovoj pijaci ostvarivao je i Nihad Karić iz Tuzle koji se sada nalazi u velikom problemu. “Požar koji ste danas zatekli predstavlja isti scenarij iz januara 2016. godine. U to vrijeme sam bio vlasnik jednog objekta, a sad sam imao tri.

Šteta je nastala u cijelosti, ne samo za mene, već i za sve ostale ljude koji su radili u krugu ove pijace. S krvlju i znojem smo se borili kako bi opstali, ali smo ovdje sada ugroženi”, rekao nam je Karić. Trgovci krive inspekcije i vlasnika pijace Prema njegovim tvrdnjama, vlasnik i direktor pijace nisu obezbijedili minimalne tehničke uslove kako bi objekti funkcionisali. “Nama su inspekcije dozvoljavale rad, iako smo sugerirali na neispunjavanje minimalnih tehničkih uslova za to.

U proteklih devet do deset mjeseci smo išli kod direktora i tražili da nam stvori uslove za obezbjeđenje objekata, kako ne bi došlo do požara, ali on i vlasnik ništa nisu poduzeli”, tvrdi Karić. Robu je uglavnom nabavljao iz Turske, Italije i Mađarske, a posljedice prošlog požara je sanirao uzimanjem kredita u mikorkreditnim organizacijama. “Sada će 90 posto nas dobijati telefonske pozive od dobavljača s porukom: ‘Kada ćeš mi donijeti pare'”, dodao je Karić.

Pijačni trgovci uglavnom nisu raspoloženi za razgovor s novinarskim ekipama, a u neformalnim razgovorima izrazili su sumnju o namjernom podmetanju požara.

Tačan uzrok izbijanja vatre pokazat će istraga. Na mjestu događaja i dalje se nalazi veliki broj policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, vatrogasne ekipe i istražioci koji će obaviti uviđaj. S obzirom na to da vatra još uvijek nije u potpunosti ugašena, nije poznato kada će početi uviđaj.

Izvor: Klix.ba

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!