Besplatni sistematski pregledi za sportiste do 18 godina

Sistematske preglede svih sportskih takmičara do 18 godina, plaćaće Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS i Fond zdravstvenog osiguranja Srpske.

Sav iznos podijeliće te ustanove, a time će rasteretiti roditelje i mlade sportiste, poručuju iz Ministarstva i Fonda. Kažu da je bitno da se redovno odlazi na sistematski pregled kako bi se na vrijeme reagovalo, ukoliko zdravstveno stanje mladog sportiste nije dobro.

“Vlada Srpske je podržala ovu ideju, jer smatramo da je izuzetno značajno da mladim sportistima u Republici Srpskoj omogućimo sistematske preglede, ali da na neki način i roditeljima olakšamo i oslobodimo ih bar djela troškova.

Vi znate da mi gotovo svakodnevno na značaj bavljenja spotom posebno kada su u pitanju najmlađe kategorije i zbog toga nam je izuzetno važno, da prije svega sportisti nam budu zdravi i da u tom smislu reagujemo kako bi smo izbjegli one nemile događaje i situacije kojih je nažalost, svedoci smo, bilo na sportskim terenima”, kaže Sonja Davidović, ministar porodice, omladine i sporta u Vladi RS.

“Želim da izrazim zadovoljstvo što možemo da učestvujemo u ovakvom značajnom događaju, odnosno što možemo da finansiramo preventivu. Jer u principu FZO većim djelom se bavimo posljedicama i liječimo posljedice koje mogu biti puno skuplje, a kroz ovakve stvari, mi možemo na vrijeme da reagujemo, a to može da bude od koristi za sve građane, svi znate koliko je značajno na vrijeme otkriti neke zdravstvene probleme”, ističe Dejan Kusturić, direktor FZO. Sistematski pregled sportista do 18 godina sadrži osnovne laboratorijske nalaze, pregled vida, pregled specijaliste medicine sporta i još mnogi drugi.

Za preglede je zadužen Zavodu za medicinu rada i sporta. Poručuje da je potpisivanje sporazuma o sistemastkom pregledu veoma značajan. “Zavod je zdravstvena ustanova koja pruža usluge, odnosno zdravstvenu zaštitu sportsista na području cijele Republike Srpske putem našeg centra u Banjaluci od naših centara u Prijedoru, Doboja, Bijeljine, Trebinja, Istočnog Sarajeva.

Tako da imamo mrežu ustanova koje pokrivaju područja cijele Republike Srpske”, ističe Anka Šmitran Đurić, ispred Zavod za medicinu rada i sporta. Iz Ministarstva, Fonda i Zavoda podvlače da je zdravstvena zaštita sportista veoma važna. Redovan odlazak na sistematski pregled je pola zdravlja, poručeno je sa sastanka.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!