Ambiciozni planovi grada Bijeljina!?

Tokom ove godine u gradu Bijeljina planirana je realizacija više od 80 projekata ukupne vrijednosti 119,5 miliona maraka.

To je predviđeno finansijskim planom Strategije razvoja od 2019. do 2021. godine, koji su odbornici gradske Skupštine usvojili na poslijednjem zasjedanju.

Kako je navedeo planirana je izgradnja kanalizacionog sistema, gasifikacija, nova zgrada Centra za socijalni rad sa Dnevnim centrom za djecu sa posebnim potrebama, izmještanje Vatrogasnog doma, izgradnja sportske hale, izgradnja javne, višeetažne garaže u Ulici 27. marta.

Za ove projekte novac je obezbeđen u lokalnom budžetu, dok gradski oci računaju i na podršku Vlade Republike Srpske, ali i međunarodnih donatora.

Podsjećamo, da je trogodišnji finansijski plan Strategije razvoja grada Bijeljine bio tema žučne diskusije lokalnog parlamenta.

Uprkos primjedbama opozicije, na februarskoj sjednici usvojen je revidirani dokument, koji je u međuvremenu prilagođen evropskim standardima, agendi 2030 i ciljevima održivog razvoja.

Šef Odjeljenja za evropske integracije u Gradskoj upravi Bijeljina Ankica Todorović pojašnjava da se ova agenda bazira na udruživanjima i partnerskom odnosu civilnog, privatnog i javnog sektora, a sve u cilju ostvarivanja ekonomskog i ekološkog razvoja.

– Strategijom razvoja od 2019. do 2021. definisano je i da Grad treba da obezbjedi 23 miliona KM, a eksterni izvori, oni koji nisu vezani za budžet, trebalo bi da obezbjede 96 miliona KM – kaže Todorovićeva.

Međutim, opozicija, predvođena SNSD, sumnja da će navedeni projekti biti realizovani.

Strahuju da će planirani projekti ostati samo mrtvo slovo na papiru, te da će novac biti preusmjeren u druge svrhe.

Šef Kluba odbornika SNSD Dragan Knežević kaže da je Strategija razvoja, kao dokument koji definiše mogućnosti, perspektivu i potencijale ovog područja potreban, ali da je neophodno i jasno definisati izvore finansiranja planiranih projekata.

– Projekti su navedeni, ali ne i interni i eksterni izvori finansiranja. Tekuća godina odmiče, a rokovi cure. Tako da smo skeptični oko finansijske konstrukcije. Plašimo se da će mnogi od ovih projekata biti prolongirani za iduću godinu. Budući da nas čekaju lokalni izbori, vjerovatno će pasti na teret nove vlasti – kaže Knežević.

U gradskoj upravi smatraju da je usvojena Strategija realna, mada i dalje postoje projekti koji su predmet eksternog finansiranja, na koje Gradska uprava ne može uticati. To se prvenstveno odnosi na izgradnju Drinskog nasipa i sanaciju nisko – naponske mreže, projekti koji su u nadležnosti preduzeća “Voda Srpske” i “Elektro Bijeljine”. Za ove projekte obezbeđena su kreditna sredstva.

Obezbjeđena donacija!

Zahvaljujući gradskom Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije obezbjeđeno je oko 800.000 KM donacija u 2018. godini što je, uz učešće Grada od oko 200.000 KM, omogućilo realizaciju sedam projekata.

Osim podrške Vlade Srpske i nadležnih institucija u Gradskoj upravi Bijeljina računaju ubuduće i na međunarodne donatore i kreditore.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!