Три новозаражене особе корона вирусом у Српској

Од посљедњег извјештаја о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској, у посљедња 24 часа,у Институту за јавно здравство Републике Српске извршено је укупно 94 лабораторијских тестирања, а нови вирус корона (SARS-CoV-2)  потврђен је код још три особе у Републици Српској. 

Ријеч је мушкарцу средње животне доби, једној жени средње и једној млађе животне доби, сви из Бањалуке. Све три особе су у изолацији. 

Тренутно, нови вирус корона у Републици Српској је потврђен код укупно 302 особе, седам особа је преминуло од посљедица болести изазване новим вирусом корона, док су 22 особе опорављене од COVID-19. У Републици Стрпској до сада је извршено укупно 2.831 лабораторијских тестирања на нови вирус корона (SARS-CoV-2). 

У Универзитетском клиничком центру Републике Српске укупно се лијече 102 особе са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса. На Одјељењу COVID 19 хоспитализовано је 36 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији девет пацијената. Код шест пацијената здравствено стање захтијева респиратиорну подршку, а на Одјелу пулмологије (стара локација УКЦ) је 51 пацијент са лакшом до средње тешком клиничком формом. 

У Болници у Градишци лијечи се један пацијент код којег је потврђен COVID/19, као и један у Болници у Приједору.  У Болници Добој је збринуто троје ових пацијената, као и у Болници у Бијељини. У Болници у Источном Сарајеву се лијечи двоје пацијената са COVID 19 обољењем.  

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 8.092 особа, а надзор је завршен код 

12.861 особе. Број лица у каратинима при граничним прелазима: Бијељина-Рача (20), Зворник-Каракај (0), Брод (28), Шамац (34) и Градишка(33). 

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона. Такође подсјећамо да су карантински капацитети на границама и унутар локалних заједница оформљени са циљем спречавања „уласка“ вируса корона из иностранства и једна је од низа мјера које се спроводе. 

Наредбом Републичког штаба за ванредне ситуације локалне заједнице су задужене да формирају и организују рад локалних карантина у својим заједницама. При успостављању ове мјере, урађен је масовни скрининг путника и сви до сада тестирани са граничних прелаза су били негативни на присуство новог вируса корона, што се може објаснити и резултатима рестриктивних мјера које су предузеле и земље из којих долазе.  Подсјећамо да ће прије истека изолацијског периода и особе које су у локалним карантинима бити тестиране. Ријеч је о особама код којих није потврђено присуство корона вируса, који немају симптоме обољења, а у случају појаве било каквих здравствених тегоба имају могућност да затраже здравствену заштиту. 

Паралелно, кроз епидемиолошку истрагу, ради се на тестирању грађана унутар заједнице, како би обухватили што више породичних контаката и што прије изоловали позитивну особу и на тај начин спријечили даље ширење вируса. Напомињемо да Република Српска располаже са довољним бројем тестова. 

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске и Институт за јавно здравство Републике Српске наставиће да редовно, као и до сада, да обавјештавају јавност о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској. 

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!