САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ РиТЕ УГЉЕВИК

у вези арбитражних поступака покренутих по захтјеву Електрогосподарства Словеније (ЕГС)

РиТЕ Угљевик демантује као нетачне све наводе који су се ових дана појавили у медијима како је наводно арбитражни трибунал са сjeдиштем у Београду пресудио да РиТЕ Угљевик треба да исплати Електрогосподарству Словеније (ЕГС) накнаду од више стотина милиона КМ.

Арбитражни поступак је затворен за јавност, те РиТЕ Угљевик не може да износи детаљније информације о његовом току. Ипак, како би се спречиле гласине и даље шпекулације, треба имати у виду следеће.
Тачно је да је арбитражни трибунал дана 13.07.2020. године донео одлуку о надлежности и основаности, али није тачно да је донео одлуку о висини накнаде штете. Конкретно, арбитражни трибунал је одбио као неосноване тужбене захтеве ЕГС, осим оних везаних за неиспоруку 1/3 произведене електричне енергије. Одбијени тужбени захтеви представљају око 90% износа накнаде штете коју је тужилац иницијално захтевао. Што се тиче 1/3 неиспоручене електричне енергије у наведеном периоду, евентуално постојање штете и евентуални износ штете коју је ЕГС претрпео с тим у вези биће предмет доказивања у даљем току поступка.

Стога, нетачне су све информације да је донијета било каква одлука која обавезује РиТЕ Угљевик на исплату штете према Електрогосподарству Словеније (ЕГС).

Подсећамо да су тренутно у току два арбитражна поступка у вези са улагањима ЕГС у изградњу термоелектране Угљевик током СФРЈ – један између ЕГС и РиТЕ Угљевик пред арбитражом са седиштем у Београду, а други између ЕГС и БиХ пред арбитражом у оквиру Међународног центра за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону.

Поступак пред Међународним центром за решавање инвестиционих спорова у Вашингтону, у ком је тужена Босна и Херцеговина, је одлуком од 18.05.2020. године, прекинут, до доношења одлуке о надлежности и основаности у поступку пред арбитражом са сједиштем у Београду.

Слиједом наведеног, РиТЕ Угљевик позива медије на објекивно информисање, те упућује апел медијским кућама које су изнијеле недачне наводе, да уклоне те чланке и објаве правилне и истините информације наведене у овом саопштењу.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!