Вирус корона потврђен код још 44 особе у РС, највише новозаражених у Теслићу и Српцу

БАЊАЛУКА – Вирус корона у протекла 24 часа потврђен је код 44 особе у Републици Српској, а највише новозаражених – њих шест је из Теслића.

У Институту за јавно здравство Републике Српске, Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске, Болници “Свети Врачеви” у Бијељини и Универзитетској болници у Фочи обављано је тестирање 421 лабораторијског узорка, а осим Таслићана, позитивно је  пет особа из Српца, по четири из Бањалуке и Приједора, по три из Братунца, Козарске Дубице и Љубиња, по двије из Зворника, Пала, Добоја, Милића и по једна из Костајнице, Вукосавља, Модриче, Бијељине, Кнежева, Мркоњић Града, Рогатице и Лакташа.

Ради се о 24 мушкарца и 20 жена, од којих је 16 млађе, 24 средње и четири особе старије животне доби.

До сада је у Републици Српској од 34.969 тестираних вирус потврђен код 1.975 особа од којих је преминула 121, а опоравила се укупно 1.281 особа.

Укупан број хоспитализованих у Републици Српској тренутно је 111 – у Универзитетско клиничком центру Републике Српске 44, а у општим болницама 67.

Укупан број лица код којих је тестпозитиван са благом клиничком сликом или без симптома у објектима за изолацију је 170.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 1.768 особа, а надзор је завршен код 36.274 особа. 

Епидемиолог у Дому здравља “Свети Сава” у Теслићу Стојан Смиљанић рекао је да је настало велико опуштање грађана усљед смањења превентивних мјера.

– Од 24 тестирана лица, добили смо шест позитивних резултата. У протеклих 15 до 20 дана имали смо епидемиолошку ситуацију да је отприлике сваки, односно сваки други дан, било позитивно једно до два лица, тако да данашњи број за све нас представља одређено упозорење – изјавио је Смиљанић новинарима након данашње сједнице локалног Штаба за ванредне ситуације.
Смиљанић је навео да су од шест новообољелих лица два лица контакти кућних кластера, док су четири обољела у организацијама гдје је концентрисан велики број људи.
– Предузели смо неопходне мјере и дезинфиковани су објекти гдје је рађена обука и предавање, те два услужна објекта – изјавио је Смиљанић и додао да због заштите података не може рећи о којим објектима је ријеч.

Према његовим ријечима, до сада су у Теслићу укупно евидентирана 72 лица позитивна на вирус корона, од којих је десет са коморбидитетима преминуло, а заражени су на Интерном одјељењу добојске Болнице “Свети апостол Лука”.

– Тренутно имамо активних 17 лица. Девет лица је хоспитализовано, два су смјештена у УКЦ-у Републике Српске у Бањалуци, а седам у Болници у Добоју. Остала лица са лакшом клиничком сликом смјештена су у изолазицији Ђачког дома у Добоју – изјавио је Смиљанић.

Он је, коментаришући то да је потврђен вирус корона код представника Дома здравља Теслић који је присуствовао на сједници локалног парламента, навео да је извршена епидемиолошка анкета код свих лица која су била присутна и да су налази негативни код до сада тестираних лица.
Смиљанић је упозорио да постоји одређен број суграђана који и даље не вјерује у причу о вирусу корона и да је њихово понашање ризично за остале.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!