Znate li razliku između parfema i toaletne vode?

Kada kupujemo parfeme, obično se fokusiramo samo na to da nam se dopadne miris. Međutim, stručnjaci pojašnjavaju da postoji još niz stvari na koje treba da obratimo pažnju jer koncentraciju mirisa u parfemu treba prilagoditi podneblju u kojem živimo, kao i situacijama u kojima nosim parfem.

Prvo što stručnjaci ističu su razlike između oznaka EDP (Eau de Parfum) i EDT (Eau de Toilette).

Razlika između toaletne i parfemske vode je u koncentraciji mirisa, a kako objašnjava stručnjak Meri Vlaas, u toaletnim vodama je koncentracija mirisa između 8 i 12 odsto, a u parfemskim između 12 i 18 odsto. Nije važno da pamtimo tačne brojke, ali je poenta da se u parfemskoj vodi uvek nalazi veća koncentracija mirisa nego u toaletnoj.

Kao posljedica toga, miris na koži duže traje kada nanesemo parfemsku nego toaletnu vodu.

Osim toga, Valasova objašnjava da ponekad toaletna i parfemska voda istog brenda mirišu različito, te da je toaletna voda laganija i svježija, a parfemska jačeg mirisa i dugotrajnija. U skladu sa tim, toaletna voda je prikladnija za dnevne prilike, a parfemska za večernje ili neke posebne prilike.

Takođe, prema riječima ove stručnjakinje, osobama koje žive u podnebljima sa vlažnom klimom više odgovara toaletna voda, a u hladnijim klimatskim uslovima više odgovara parfemska voda.

(mondo/atv)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!