ZAPOČELA REALIZACIJA PROJEKTA „SLOVAČKI JEZIK U SRCU I NA USNAMA“

U organizaciji Udruženja Slovaka Semberije „Juraj Janošik“ Bijeljina, u nedelju 13. septembra 2020. godine, započela je realizacije projekta „Slovački jezik u srcu i na usnama“ koji su finansijski podržali Kancelarija za Slovake koji žive u inostranstvu iz Bratislave i Grad Bijeljina. Bijeljinski Slovaci, djeca i odrasli, poslije dugo vremena imaju mogućnost da se pobliže upoznaju sa svojim maternjim jezikom.

Asimilacija i uopšte savremeni način života učinili su da Slovaci u Semberiji veoma malo ili skoro uopšte ne pričaju slovačkim jezikom. Projekat ima za cilj da potomke Slovaka u Semberiji upozna sa tradicijom, kulturom, običajima i naravno jezikom. Putem igre, pjesme, jezičkih radionica, učesnici stiču osnove poznavanja svog, odnosno jezika svojih predaka. Projekat će trajati do kraja kalendarske godine, a veliko finale se očekuje uoči Božića kada će djeca moći da prikažu sve što su tokom trajanja projekta naučili, te će tada za sve učesnike biti obezbjeđene skromne nagrade, izjavio je mr Danijel Štefek, predsjednik udruženja.

Na realizaciji projekta angažovani su sveštenica Ana Petrović iz Beograda, inače administrator Slovačke evangeličke crkve u Šidu, pa samim tim i u Bijeljini kao ogranku, zatim Nataša Kolar, kantor crkve i Danijel Štefek, predsjednik Udruženja Slovaka u Semberiji koje nosi ime čuvene slovačke istorijske ličnosti, Juraja Janošika.

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!