Web aplikacija Populus građanima nudi direktnu komunikaciju sa lokalnom administracijom

Od danas je u Bijeljini u funkciji Populus, jedinstvena platforma pomoću koje stanovnici ovog grada imaju priliku pratiti rad lokalnih vlasti te aktivno učestvovati u kreiranju ideja i prijedloga, ali i donošenja odluka od značaja za svakodnevno funkcionisanje ove lokalne zajednice.

Platforma Populus koja je nastala u okviru projekta E-PARTICIPATE kojeg implementira Transparency International u BiH uz finansijsku podršku ambasade Kraljevine Nizozemske u Bosni i Hercegovini, omogućava dvosmjernu komunikaciju i interaktivnu razmjenu informacija između građana i njihove lokalne zajednice.

Ono što karakterište ovu aplikaciju i čini je jedinstvenom je činjenica da ona predstavlja jedinstvenu pristupnu tačku za sve potrebe građana u vezi sa učešćem u donošenju odluka od značaja na lokalnom nivou te omogućava efikasno i transparentno praćenje rada lokalne uprave, nadležnih službi kao i izabranih predstavnika u lokalnim parlamentima.

Aplikacija se sastoji iz šest osnovnih modula: • PRIJEDLOZI  – Omogućava lokalnoj zajednici da provjeri podršku javnosti po pitanju kapitalnih projekata.• INICIJATIVE – Građani samoinicijativno predlažu inicijative za poboljšavanje života u lokalnoj zajednici.• PITAJTE NAČELNIKA – Jednostavan način komunikacije građana sa prvim čovjekom lokalne zajednice.• LOKALNI PARLAMENT – Lokalni zastupnici na jednostavan način komuniciraju sa stanovništvom lokalne zajednice.• PITANJA I PRITUŽBE – Komunikacija i prijava problema direktno odgovornim službama u lokalnoj zajednici.• OSTALE MOGUĆNOSTI – Platforma je na bazi otvorenog koda i slobodna za proširenje sa novim mogućnostima.

Putem web aplikacije POPULUS građani Bijeljine mogu da postave pitanje načelniku, pregledaju ostala pitanja i odgovore, rad lokalne administracije učinite transparentnijim, prenesu ideju i uključe se. Vrijeme je za akciju!

Nisi samo slovo na papiru!

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!