Vučić: Postignut dogovor, jedinice ROSU se povlače

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je postignuto kompromisno rešenje krize na severu KiM i da će se jedinice ROSU skloniti do 16 sati, 2. oktobra.

Vučić: Postignut dogovor, jedinice ROSU se povlače

Vučić je rekao da će istovremeno krenuti i uklanjanje barikada sa prelaza.

Predsednik Srbije potvrdio je da je srpska strana u Briselu prihvatila, kako je EU saopštila, kompromisni predlog za deeksalacoiju situacije na severu Kosova i Metohije.

“Mislim da smo došli do neke vrste kompromisnog rešenja, kojim sam zadovoljan i smtaram da je važan za našu stranu”, naveo je Vučić.

“Previđeno je povlačenje ROSU i to je pokazatelj da će u budućnosti takve akcije Albanca naići na otpor srpskog stanovništva. Povratak Kfora u skladu sa rezolucijom 1244 je značajan i pokazuje da je moguće obezbediti garancije bezbednosti za Srbe”, istakao je Vučić.

On je istakao da neće biti skidanja srpskih tablica, odnosno naplaćivanja privremenih RKS tablica.

Vučić je preneo da su se, pod tačkom 1, obe strane u Briselu dogovorile da se ROSU povuku sa Jarinja i Brnjaka, uporedo sa uklanjanjem barikada, 2. oktobra od 8 sati, i da se ROSU povuku najkasnije do 16 sati tog dana.

Takođe, KFOR će svoje snage postaviti i pre same implementacije na Jarinje i Brnjak i ostaće oko dve nedelje da bi sačuvao sigurnost okruženja i slobodu kretanja.

Pod tačkom dva, od 4. oktobra od 8 sati uspostavlja se “stiker”, odnosno režim nalepnica, kao privremena mera do konačnog rešenja koje je odloženo na neko vreme, a o čemu se će se tek voditi razgovarati u Briselu.

“To smatram velikim uspehom naše strane”, rekao je Vučić.

Takođe, kao tačka 3 dogovorena je Radna grupa koju će činiti predstavnici EU, Beograda i Prištine, i tražiće trajno rešenje za tablice, na osnovu evropskih standarda i praksi.

“Prvi sastanak će biti 21. oktobra, a u šest meseci Radna grupa će predstaviti svoje nalaze i konačno rešenje za najviši nivo dijaloškog formata. To je ono što je postignuto”, rekao je Vučić.

(B92/Bn)

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!