VLADIКA FOTIJE: OBNOVA SVETINJA – VELIКI BLAGOSLOV

 

Život se vraća tamo gdje se obnavlja crkva, poručio je Njagovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije koji je danas, u prisustvu mnogobrojnih vjernika, osveštao konak Manastira Svetog proroka Jeremije u Rožnju, selu u federalnoj opštini Sapna.

“Ja sam ovaj manastir u jednoj svojoj pesmici nazvao `malim Jasenovcem`, jer je u ovom selu mnogo ljudi stradalo, mahom žena i dece”, izjavio je episkop Fotije novinarima.

On je naveo da je predložio da novomučenici zvorničko-tuzlanski budu kanonizovani, odnosno da svi oni koji su stradali u 20. vijeku budu među svetima.

“Njihovo mučeništvo, kao i uopšte mučeništvo srpskog naroda je veliko”, naglasio je episkop Fotije.

Prema njegovim riječima, veliki je blagoslov i radost duhovna kada se obnavlja crkva.

“Кada sam prvi put bio ovde ličilo je na pustinju. Međutim, oživi pustinja! Čim se počne obnavljati crkva, vraća se i život. Ova svetinja je za nas značajna i molim sve dobre ljude da pomognu obnovu.

On je naveo da je, iako ide u Sremske Кarlovce, gdje će biti održan Sveti arhijerejski sabor, došao danas i na ovo sveto mjesto.

Vladika je ukazao da je ovo tek početak obnove manastira u Rožnju, te izrazio nadu da će i put biti u potpunosti završen, da tamo može da se dolazi tokom čitave godine i autobusima.

“Treba srediti i portu, uraditi letnji oltar… da ovo bude mesto za molitvu za mir u svetu”, naglasio je vladika Fotije.

Protojerej-stavrofor Zoran Ilić, paroh pribojski, izrazio je zadovoljstvo što je na praznik Svetog proroka Jeremije arhijerejsku liturgiju služio episkop Fotije i osveštao manastirski konak.”Srećni smo zbog dolaska brojnih vjernika na slavu manastira”, rekao je Ilić.

Zamjenik načelnika opštine Lopare Goran Tasovac napomenuo je da je ta lokalna zajednica učestvovala i u obnovi manastira i puta do njega, te podsjetio da su organizovali i donatorsku večeru na kojoj su prikupljena sredstva za završetak konaka.

Osveštanje konaka organizovano je povodom krsne slave tog manastira- Svetog proroka Jeremije.

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!