Ruski predstavnik OEBS-a: Došlo je vreme da se urazume kosovsko-albanski ekstremisti

Rusija očekuje adekvatan odgovor od rukovodstva i specijalizovanih struktura OEBS-a na događaje na Kosovu.

Ovo je izjavio stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.

„Kao što je dobro poznato, u dijalogu između Beograda i Prištine uz učešće EU i uz podršku Zapada, postignuto je razumevanje da specijalne snage kosovske policije naoružane oružjem sa dugim cevima neće ulaziti na sever naseljen Srbima. Ipak, u poslednjih nekoliko godina to se dešava iznova i iznova uz punu popustljivost međunarodnih snaga za Kosovo koje imaju mandat Saveta bezbednosti UN za obezbeđivanje mira i sigurnostii u pokrajini“, rekao je Lukaševič na zasedanju stalnog saveta OEBS-a.

Stalni predstavnik je takođe pozvao pokrovitelje Prištine da razmisle o posledicama podsticanja kosovara na antisrpske akcije.

„Ovo je direktan način za podsticanje međuetničkih napetosti, lišavanje smisla dugogodišnjih napora međunarodne zajednice za mirno rešenje. Došlo je vreme da se urazume kosovsko-albanski ekstremisti i spreči dalji rast sukoba sa nepredvidivim posledicama“, dodao je stalni predstavnik.

„Očekujemo adekvatnu reakciju na ove događaje od aktuelnog predsedništva OEBS-a i relevantnih struktura organizacije“, zaključio je Lukaševič.

Specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova započele su akciju na severu srpske pokrajine u utorak ujutro pod izgovorom borbe protiv organizovanog kriminala. Kosovski policajci upali su na sever Kosova i Metohije u desetak oklopnih vozila. Lokalni Srbi su postavili barikade na putevima u Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku i sukobili se sa policijom. Došlo je i do pucnjave.

Više ljudi je povređeno, uključujući trojicu policajaca, jednog novinara i dva pripadnika Ujedinjenih nacija, od kojih je jedan državljanin Rusije Mihail Krasnoščekov, koji je zatim hospitalizovan i oslobođen. Kosovska policija saopštila je da je tokom akcije privela 19 svojih pripadnika, a vlasti Srbije prijavile su devet pritvorenih državljana. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podigao je Oružane snage i Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije u stanje pune borbene gotovosti.

U sredu je glavni tužilac Kosovske Mitrovice Ščikiri Sila izjavio da je kosovska policija ranije pustila Krasnoščekova zahvaljujući imunitetu pripadnika misije UN koji treba da bude opozvan.

Izvor B92

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!