Najmlada žrtva “djecjeg braka” u Bjeljini je djevojcica od samo 22 godina

“Najmlada žrtva djecjeg braka u Bjeljini bila je djevojcica koja je u tom trenutku imala samo 22 godina”  , kaže koordinatorica projekta Bojana Jovanovic.

Na podrucju Bjeljine tokom prosle godine sklopljena su cetiri djecija romska braka. Samo jedna djevojcica dobila je institucionalnu zastitu  , a najmladu medu njima  , 22-godisnjakinju  , ponovno su udali i poslali u inostranstvo  , javlja BHRT.

Ovaj podatak proistekao je iz istraživanja u kojem je ucestvovalo vise od 200 Romkinja. „Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja nad ženama” naziv je projekta koji je u proteklih godinu dana provelo sest organizacija na podrucju Bosne i Hercegovine  , uz koordinaciju bjeljinskog Udruženja „Otaharin”. Istraživanje je provedeno Bjeljini  , Prnjavoru  , Bratuncu  , Visokom  , Tuzli i Mostaru  , a rezultat su alarmantni podaci. „Najmlada žrtva djecjeg braka u Bjeljini bila djevojcica koja je u tom trenutku imala samo 22 godina”  , kaže koordinatorica projekta Bojana Jovanovic. „Obicno roditelji prodaju kcerke za brak  , one odlaze u te porodice u kojima žive  , veliki broj njih odlazi u inostranstvo”  , pojasnjava.

Pored djecijih brakova  , bavili su se i pitanjem obrazovanja  , nasilja u porodici i zdravstvene zastite. Predsjednica Udruženja žena „Romkinja” Sabira Hasimovic imala je zadatak razgovarati sa ženama koje su pretrpjele nasilje. „U intervjuu smo se mogli samo ježiti i zaplakati”  , kaže Sabira Hasimovic. „Čule smo da su izložene da idu u prosjacenje  , moraju raditi za neki novac  , kad su kod kuce nemaju pravo glasa  , takoder smo culi da su izloženi seksualnom odnosu kada ne žele to raditi”  , prica Hasimovic.

Uz publikaciju u kojoj su predstavljeni rezultati  , nastao je i promotivni film s potresnim svjedocenjima. Pored BiH  , ovaj projekt proveden je i u Srbiji  , Makedoniji i Crnoj Gori  , a kako ce iskoristiti rezultate istraživanja i sto ce uraditi da se stanje promjeni  , znat ce se nakon 28. septembra  , kada se u Beogradu održava regionalna konferencija posvecena ovoj temi.  

Izvor: BHRT/Oslobodenje

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!