Već od sutra se može donositi slavsko žito, Đurđevdan proslaviti samo u krugu porodice

Mnogi vjernici na području Semberije krsnu slavu Đurđevdan, inače jednu od brojnijih slava kod Srba, će proslaviti samo u krugu porodice.

Pojava pandemije korona virusa u mnogome je promijenila naš svakodnevni život, pa tako i prilagođavanje novonastaloj situaciji.

Bijeljinski sveštenik, protojerej-stavrofor Ljubo Bogdanović pozvao je Semberce da Đurđevdan proslave samo u krugu svojih najbližih, uz slavsku svijeću, žito i krsni hljeb.

“Vjernici već od sutra mogu početi da pojedinačno dolaze u hramove kako bi sveštenik mogao osvetiti slavsko žito, da ne bi bilo većeg okupljanja na dan krsne slave. Takođe ćemo svima preporučiti da ove godine slavu proslave samo u krugu porodice, ali isto tako i da ne idu u goste”.

On je dodao da se i u hramovima širom Semberije poštuju mjere koje je donio Republički štab za vanredne situacije Republike Srpske, ali i gradski štab u Bijeljini, kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Takođe su se proteklih dana pojavile glasine u Semberiji, da policija od sveštenika traži spiskove ljudi koji slave slavu, kako bi provjeravali domaćine, što apsolutno nije tačno, tvrdi naš sagovornik.

Sveštenik Ljubo dodaje da su i do sad, pa tako i u ovim vanrednim okolnostina zbog pojave korona virusa, policija i Eparhija zvorničko-tuzlanska imali odličnu saradnju.

InfoBijeljina

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!