Učitelji štampaju lekcije kojih NEMA U UDŽBENICIMA: Šta su donijele novine u osnovnom obrazovanju

Ovo je prva školska godina da nismo na vrijeme dobili nastavni plan i program i nismo mogli iskoristiti avgust da se spremimo za nastavu, pričaju učitelji u Srpskoj.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS i Republičkog pedagoškog zavoda još u junu su se hvalili kako uvode novine u nastavni plan i program, ali ono što se događa u praksi jeste da učenici i profesori nemaju odgovarajuće udžbenike koji prate te izmjene.  

S apsurdnom situacijom pojedini učitelji su već upoznali roditelje svojih đaka.

– Učiteljica nam je na roditeljskom sastanku najavila da u udžbenicima iz prirode i društva nema skoro nijedna lekcija koju trebaju učiti u drugom polugodištu i da će ona đacima štampati i donositi neke lekcije! Zamolila nas je da se i mi uključimo i pomognemo djeci kada se budu učili ti sadržaji – ispričala je za Srpskainfo majka čije dijete ide u treći razred.

Roditelji

Ona je razočarana što se na roditelje svaljuje i ova obaveza, umjesto da se djeci obezbijede kvalitetni udžbenici.

– Otkako je počela pandemija, mi smo djeci pomagali oko gradiva jer nije bilo vremena da savladaju sve lekcije. Prvo je bila onlajn nastava, pa časovi po 20 minuta i taman kada su krenuli normalno u školu, opet se roditelji moraju angažovati oko nastave – govori ova majka.

I učitelji koji predaju drugim i trećim razredima osnovaca pričaju da se zbog velikih promjena u nastavnom planu moraju kombinovati kako znaju i umiju.

– Nastavne jedinice koje su ove godine planirane u predmetu „moja okolina“ i „priroda i društvo“ ne slažu se sa sadašnjim udžbenicima koje koristimo. Ovo je prvi put da se nismo mogli u avgustu spremiti za nastavu jer nismo dobili planove i dnevnike na vrijeme – govori prosvjetni radnik čije je ime poznato redakciji Srpskainfo.

Obuka nastavnika

Konfuzija je, dodaje, i sa novim predmetom „digitalni svijet“, koji se od septembra izučava u drugim razredima. Ne samo da đaci nemaju udžbenike, nego ni obuka nastavnika nije završena iako škola traje već mjesec i po dana.

– Obuka se sastoji iz tri dijela; krajem avgusta bio je prvi dio, polovinom septembra obuku o temi “Bezbjednost djece u digitalnom svijetu” su nam držali inspektori MUP Srpske i još je ostao treći dio. Umjesto udžbenika postoje samo priručnici za nastavnike koje smo htjeli štampati đacima da im bude lakše, ali ne smijemo – pojašnjava naš sagovornik.

Sve ove novine, ističe, samo su se nagomilale na dugogodišnje probleme koji pritišću prosvjetare. Nastavnicima najviše smeta što su bombardovani administrativnim zadacima, dok je suština, kažu, zaboravljena.

– Sve se vrti oko papira. Nadležni više obraćaju pažnju na to kako smo napisali godišnju pripremu, nego kako ćemo stvarno održati čas i prenijeti znanje đacima – glavne su primjedbe prosvjetnih radnika.

Procedura

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda, Predrag Damjanović, poručuje da je nemoguće da za nove programe, koji se prvi put primjenjuju ove godine, istog trenutka budu spremni i udžbenici. Najavljuje da će oni biti odštampani do idućeg septembra.

– Procedura podrazumijeva da, na osnovu tog novog programa, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva raspiše javni konkurs na koji će se prijaviti rukopisi. Mi dajemo stručno mišljenje za te rukopise i tek onda se ide u štampanje novih udžbenika – rekao je Damjanović.

Dodaje da su prosvjetnim radnicima dali uputstva o novim programima i kako da rade dok ne izađu novi udžbenici.

– Za nastavnike u prvom, drugom i trećem razredu, kao i one koji predaju predmete od nacionalnog značaja, izradili smo priručnike koji će im pomoći da realizuju nastavu – kaže Damjanović.

Pored „digitalnog svijeta“, osnovci u petom razredu od ovog septembra prvi put uče novi predmet „priroda i društvo“, umjesto dva odvojena predmeta. Inovirani program prirode i društva đaci imaju i u četvrtom razredu.

(SrpskaInfo)

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!