U Bijeljini prva “Jagnjijada i fijakerijada”

U semberskom selu Batković danas je održana prva “Jagnjijada i fijakerijada”, u organizaciji Mjesne zajednice Batković i Konjičkog kluba “Vranac”. Organizatori kažu da je osnovna ideja bila da malo ožive selo, obzirom da poslednjih nekoliko godina nije bilo masovnijih dešavanja.

U parku “Lipik” u Batkoviću kod Bijeljine, mještani i gosti imali su priliku da se, koristeći sunčane dane koje septembar pruža, podsjete na tradicionalna seoska druženja i sakupljanja kojih je danas sve manje. Manifestacija “Jagnjijada i fijakerijada”, spoj tradicije i gastronomije, sa prijavljenih oko 40 učesnika fijakerijade i dvadesetak ekipa za jagnjijadu, zadovoljila je sve ukuse.

“Želja nam je da oživimo naše selo i oplemenimo sadržajima. Ovaj prelijepi park sa stogodišnjim lipama, gdje se održava manifestacija je, nažalost bio neiskorišten u prethodnom periodu. Trudićemo se da ga u narednom periodu obnovimo novim sadnicama, da bude još ljepši,” kaže Dušan Bobić, predsjednik MZ Batković.

Dok je žiri za procjenu kvaliteta i ukusa jagnjećeg pečenja bio na mukama, učesnici prve “Jagnjijada i fijakerijada” su napravili defile kroz Batković.

Selo sa preko 3.000 mještana i 1.300 domaćinstava zaslužuje ovakve događaje kojih u posljednje vrijeme nije bilo puno, poručuju organizatori.

“Možda i po prvi put da je organizovano ovako masovno okupljanje ljubitelja konja na ovoj regiji, oko 40 grla je tu, što po jedan ili dva u špediterima, jahača, u zapregama, sulkama, čezama…. Sve u svemu, jedan veliki događaj za Semberiju. Zahvaljujem se svima koji su došli da uveličaju ovo našu prvu manifestaciju, evo i vrijeme nas je poslužilo. Vidim da su svi veseli, sad kad smo prolazili kroz selo zahvaljuju nam se što smo ovo organizovali, rijetko se ovo viđa, pa čak i konj, danas je rijedak prizor da prođe kroz selo,” rekao je jedan od organizatora, Borko Simić, predsjednik Konjičkog kluba “Vranac”, Velika Obarska, Bijeljina.

Iz Konjičkog kluba poručuju da u povodu Dana grada, 24.septembra, organizuju velike konjičke trke na bijeljinskom hipodromu “Obrijež”, gdje se očekuje veliki broj grla iz zemlje, ali i čitavog regiona.

(BN) Foto: BN 

This will close in 8 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!