SUTRA U PUČILAMA PODSJEĆANJE NA ZVJERSКA UBISTVA 33 BORCA VRS

BIJELJINA, 20. APRILA /SRNA/ – Na gradskom groblju u Pučilama kod Bijeljina sutra će biti obilježeno 28 godina od pogibije 33 srpska borca Druge majevičke brigade na Banj brdu, čija žrtva ne smije biti zaboravljena, najavili su predstavnici Boračke organizacije grada Bijeljina.

Ratni komandant Vlado Grabovičkić rekao je na konferenciji za novinare da je prošlo 28 godina od sigurno najtragičnijeg događaja koji se desio u proteklom ratu na području Majevice, pa i šire.

“Zločin se desio na treći dan Vaskrsa kada su u jednom danu za nekoliko sati nastradala 33 naša pripadnika, 32 je lakše i teže ranjeno, a 10 je tom prilikom zarobljeno”, podsjetio je Grabovičkić.

On je naveo da se napad i neviđeni zločin događao na prostoru Majevice, na širem prostoru Banj brda, s ciljem da neprijatelja ovlada tim prostorom kako bi napredovli ka Loparama i Ugljeviku.

“Međutim, desio se strašan zločin o čemu svjedočimo mi i činjence da smo poslije pronašli tijelo bez glave, a glava je otišla kao neki njihov trofej. Na rejonu Ćeperište pronašli smo i leš vojnika sa odsječenom glavom, koji je prethodno bio ranjen i zarobljen”, rekao je Grabovičkić.

I danas, poslije 28 godina, dodao je, još jednog borca brigada vodi kao nestalog.

On je naveo da su muslimani pucali i na vidno označeno sanitetsko vozilo kada je ubijen vozač, a teško ranjen jedan sanitetlija.

“Takođe, da se zločin desio pokazala je i njihova lokalna televizija kada su naših 10 zarobljenika sprovodili do hotela Tuzla pri čemu se jasno vidjelo udaranje, pljuvanje, maltretiranje naših vojnika”, rekao je Grabovičkić.

On je naglasio da je premlaćivanje nastavljeno i u zatvorima što potvrđuje činjenica da je jedan borac nakon razmjene preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu od posljedica udaranja.

Za sve to i mnogo toga još čime raspolažu, kako je rekao, do danas niko nije odgovarao.

Jedan od učesnika odbrane Banj brda Dragan Mrkajić, komandir Prve čete i Prvog pješadijskog bataljona, rekao je da je akcija koja se dogodila na današnji dan 1993. godine koordinisana sa muslimanskim snagama iz Teočaka, pripremana sa zvorničkom muslimanskom brigadom i brigadom Tuzlanskog korpusa.

Ispričao je da je oko 6.00 časova, uz jaku artiljerijsku paljbu, počeo napad. “Pri pozivu komande javio mi se njihov, muslimanski vojnik, a mi smo čuvali relej, Majevicu i bili smo satima u blokadi”, rekao je Mrkajić i napomenu da je, sadejstvom više brigada i jedinica VRS, nastupila deblokada.

Jovica Marković, ratni komandant Četvrtog pješadijskog bataljona i načelnik štaba Druge majevičke ratne brigade, istakao je da su 21. april 1993. i 15. maj 1945. godine dva datuma najvećeg stradanja Srba sa Majevice.

“Na Majevici je 21. aprila 1993. godine poginulo 33 srpska borca samo zato što su bili čvrsti i odlučni da brane svoju slobodu, teritoriju, ognjište, vjeru i Časni krst”, rekao je pukovnik Marković.

On je naveo da je tog dana neprijatelj upao u dubinu odbrane Prvog pješadijskog bataljona i napao na tri pravca, da je napad bio sinhronizovan i koordiniran, ali su namjere neprijatelja spriječene zahvaljujući izdržljivosti boraca, te sadejstvu Druge i Prve majevičke brigade, Prve semberke brigade i Garde “Panteri”.

Marković je rekao da je Prvi pješadijski bataljion držao najteže položaje brigade i do kraja ratovanja uspio je da zadrži te položaje.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Miodrag Stevanović istakao je da je 21. april 1993. godine još jedan tragičan datum iz odbrambeno-otadžbinskog rata, kada su na Banj brdu pognula 33 borca.

On je napomenuo da su u njihovu čast i slavu boraca koji su živote dali za Republiku Srpsku izgradili spomenik u Pučilama, simbol vječnog sjećanja na stradala 33 vojnika Druge majevičke brigade VRS i sve Tuzlake koji su poginuli braneći ognjišta.

Stevanović je podsjetio da su Tuzlaci, masovno napuštajući svoj grad, bježeći od zločina koji se činio nad srpskim narodom, pristupali VRS i najveći broj njih ostao je da živi u Bijeljini.

Potpredsjenik Zavičajnog udruđenja Tuzlaka u Bijeljini Slaviše Vujanović rekao je da je 21. aprila 1993. godine i Majevica plakala zbog zvjerkih ubistava nad srpskim vojnicima.

On je naveo da će sutra kod spomenika na gradskom groblju u Pučilama biti obilježeno 28 godina od stradanja 33 srpska vojnika.

“Ovi ljudi su dali svoj život za staranje Republike Srpske, te ljude ne smijemo zaboraviti”, rekao je Vujanović i pozvao sve Tuzlake i sugrađane da u 12.00 časova dođu i da zajednički odaju počast hrabrim srpskim borcima i svim žrtvama tuzlanske regije iz posljednjeg odbrambeno-otadžbinskog rata.

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!