Putem aplikacije saznajte koja su deficitarna zanimanja u Srpskoj

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske unaprijedilo je android aplikaciju “Vodič kroz zanimanja” sadržajima o svim deficitarnim zanimanjima na nivou jedinica lokalne samouprave, odnosno srednjih škola koje ih upisuju, radi još bolje dostupnosti svih podataka o tim zanimanjima i pogodnostima za učenike koji se ove godine opredijele da ih upišu.

“Aplikacija `Vodič kroz zanimanja` omogućava učenicima osnovnih škola i njihovim roditeljima prikaz plana upisa u svakoj srednjoj školi u Srpskoj, kao i opise svih zanimanja, uključujući statističke podatke Zavoda za statistiku Srpske, a sada i sa dodatnim napomenama o deficitarnim zanimanja za školsku 2020/2021. godinu u školama u kojima su ona zastupljena, te mogućnostima koje učenici imaju prilikom upisa ovih zanimanja”, rečeno je Srni u resornom ministarstvu.

Iz Ministarstva podsjećaju da će Vlada Srpske svim učenicima koji se u školskoj 2020/2021. godini opredijele za upis deficitarnih zanimanja na nivou lokalnih zajednica obezbijediti novčanu naknadu od 100 KM mjesečno, te snositi troškove prevoza.

“Ministarstvo prosvjete i kulture je s ciljem unapređenja povezanosti obrazovanja i tržišta rada, a prilikom kreiranja upisne politike za prve razrede srednjih škola, vodilo računa o deficitarnim zanimanjima za područja svih jedinica lokalne samouprave u kojima se nalaze srednje škole. Prema tome, a u skladu sa iskazanim potrebama tržišta rada u lokalnim zajednicama, te ustanovljenoj deficitarnosti određenih zanimanja, utvrđena je lista ovih zanimanja po jedinicama lokalne samouprave, odnosno srednjim školama”, navode iz ovog ministarstva.

U skladu s tim, dodaju iz Ministarstva, u banjalučkim srednjim školama je riječ o zanimanjima zidar, armirač-betonirac, pekar, mesar, bravar-zavarivač, te tehničar modelar obućar.

“Osim u Banjaluci, zanimanje bravar-zavarivač je deficitarno i u Čelincu, Prijedoru, Kotor Varoši, Modriči, Kozarskoj Dubici, Doboju, Petrovu, Brodu, Derventi, Šamcu, Bijeljini, Loparama, Zvorniku, Šekovićima, Milićima, Bratuncu, Rudom, Gacku, Nevesinju i Bileći”, pojašnjavaju u Ministarstvu.

Zanimanje električar-elektroinstalater deficitarno je u Mrkonjić Gradu, Novom Gradu, Doboju i Trebinju, auto-električar u Doboju, a alatničar i pekar u Prijedoru.

“U Tesliću i Trebinju deficitarno je zanimanje rukovalac građevinskih i pretovarnih mašina, kuvar u Tesliću, modni obućar u Derventi, mehaničar grijne i rashladne tehnike u Vukosavlju i Trebinju, modni krojač i modni galanterista na Palama, rasadničar u Foči, prehrambeni prerađivač u Srebrenici, te obrađivač metala rezanjem u Bratuncu i Derventi”, navode iz Ministarstva.

Aplikacija “Vodič kroz zanimanja” je dostupna za android platformu i svi učenici je mogu preuzeti besplatno sa Google Play marketa i instalisati na svoje telefone /https://play.google.com/store/apps/details? id=vladars.ministarstvoprosvjete.coordinatortablayout/.

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!