“MRTVIMA HRANA NE TREBA” Ovakva gozba na groblju se ne pamti!

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proteklog vikenda obilježili su Velike zimske zadušnice, dan kada se ide na groblja ili u crkve, pale se svijeće, a još jedna česta pojava, zapravo običaj u Srba, jeste iznošenje hrane na groblje. Fotografija jedne grobnice, koja je bukvalno zatrpana hranom, šokirala je građane, a za kratko vrijeme usijala društvene mreže i izazvala veliki broj polemika.

Vjernici koji su u subotu ujutro pošli na lokalno ivanjičko groblje kako bi se sjetili svojih preminulih, ostali su zatečeni kada su ugledali jednog od njihovih sugrađana kako je na porodičnoj grobnici postavio ogromnu količini hrane, koja bi, čini se, bila dovoljna da nahrani goste na nekoliko velikih slavskih trpeza.

Predjela, glavna jela, kolači, voće, povrće, grickalice, alkoholna i bezalkoholna pića i sve to u ogromnim količinama ovaj Ivanjičanin postavio je ispred spomenika njegovih preminulih rođaka.

Hrana na groblju paganski običaj

Ovo nije prvi put da se na temu iznošenja hrane i piće na groblja vode rasprave. Kažu: “Sto sela, sto običaja”, ali ovaj je postao ukorijenjen kod velikog broja Srba. Smatra se paganskim običajem, a Srpska pravoslana crkva ne predviđa iznošenje hrane na groblje niti je to bilo gdje propisano.

Ono što malo ljudi zna jeste da je u kućnom redu većine grobalja propisana i zabrana ostavljanja hrane na grobnim mjestima. Dakle, možete da pojedete hranu, ali ne i da je ostavite na grobu.

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!