Mediji: Ðukanović najavio da će potpisati Zakon o slobodi vjeroispovijesti

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanovć najavio je da će potpisati zakone kada ih parlament ponovo usvoji, ali nije isključio mogućnost da će DPS pred Ustavnim sudom pokrenuti pitanje ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti, javila je Televizija Vijesti.

Prema nezvaničnim saznanjima te televizije, Ðukanović je na sastanku državnog vrha rekao da će zakone potpisati kada ih Skupština ponovo usvoji 20. januara.

Za nešto više od mjesec dana od početka kohabitacije u Crnoj Gori, Ðukanović je stopirao neke vrlo važne poteze vlade – od nepotpisivanja više zakona među kojima su i izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, odbio je zahtjev Vlade da opozove sedam ambasadora kao i smjene čelnih ljudi Vojske Crne Gore.

Kada je riječ o smjenama u vojsci, dogovoreno je da to pitanje mora biti riješeno dijalogom, odnosno, da se prije svega, ispoštuje protokol, tako što će se na tu temu razgovarati na sjednici Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Pitanje opoziva ambasadora, jedino je koje nije precizirano do kraja. Navodno, i na tu temu, Vlada i predsjednik trebalo bi da dalje razgovaraju i da se dogovaraju, a ne da bilo ko donosi samostalno odluke.

Crnogorski državni vrh je na današnjem sastanku održanom na inicijativu premijera Zdravka Krivokapića, razgovarao o pitanjima koja su, kako je saopšteno, važna i za vlast i za opoziciju, kao i za građane Crne Gore.

U zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima se navodi da su Krivokapić, predsjednik Milo Ðukanović, predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i potpredsednik vlade Dritan Abazović konstatovali da bez razvoja institucija nema demokratskog i ekonomskog napretka zemlje.

Razgovarano je, navodi se, i o pitanjima koja su bila predmet nerazumevanja u prvim etapama funkcionisanja kohabitacije.

“Iskazana je spremnost da se većom inicijativnošću za saradnju i konstruktivnošću u dijalogu unapređuju i stvaraju uslovi da imamo model kohabitacije, koji će voditi efikasnijem funkcionisanju vlasti i doprinositi kvalitetnijem legitimisanju Crne Gore i njene demokratije u međunarodnoj javnosti”, navodi se u saopštenju.

(Nezavisne)

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!