Hrvatski mediji: Papa dolazi u Beograd da bi Stepinac bio proglašen svetim?

Papa Franja se sprema za dolazak Beograd da bi kardinal Alojzije Stepinac konačno bio proglašen svetim, piše zagrebački Jutarnji list, ali sa znakom pitanja.

Posljednjih nekoliko nedjelja u trouglu Vatikan – Beograd – Zagreb dogodile su se neke intrigantne stvari koje su zagolicale maštu, pogotovo jer se po ustaljenom crkvenom “pravilu” sve odvija polako i uz puno “čitanja između redova”, navodi Jutarnji list.

Taj zagrebački dnevnik dodaje da je jedna od glavnih stvari koja bi se mogla pročitati ili se valja iza brda iz te usporene, ali aktivne vatikanske diplomatske aktivnosti, jeste mogući dogovor posjete papa Franje Beogradu.

U okviru toga, navodi list, izvire i neizbježno pitanje koje već dugo “tišti” hrvatsku Crkvu, a već se prelilo i postaje važno nacionalno i političko pitanje – a to je konačno proglašenje Alojzija Stepinca svetim, a koje je kamen spoticanja u odnosima dviju crkava ne samo na ovim prostorima nego i u odnosima Vatikana sa Srpskom pravoslavnom Crkvom.

List ukazuje i da posjeti pape Beogradu postoje niz otežavajućih okolnosti.

Kako navodi Jutarnji list, u posljednje vrijeme se poklopilo nekoliko susreta i posjeta i zanimljivih istupa koji izazivaju pažnju.

Sredinom oktobra apostolski nuncije u Hrvatskoj, monsinjor Đorđo Lingua posjetio je povodm praznika Svete Terezije požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, da bi zatim, za javnost pomalo nenadano, zajedno s njim i pakračko-slavonskim episkopom Jovanom Ćulibrkom posjetio Jasenovac te u tamošnjoj crkvi Setog. Nikole predvodio ekumensku molitvu.

Isto tako početkom novembra i sam papa Franjo je dao intervju beogradskoj Politici, što mnogi vide kao najavu njegove posjete, za koju se naravno ne zna kada bi se mogla dogoditi. No, crkva je institucija gdje vrijeme drugačije teče, piše Jutarnji list.

Posjeta pape Franje Beogradu je, zna se već dugo, njegova davna želja, i to zbog papine ekumenske politike, pogotovo uspostave saradnje i veza s pravoslavljem, a SPC se uz Rusku pravoslavnu crkvu smatra vrlo jakom i uticajnom crkvom, kao posjeta zemljama u kojima je katolička zajednica u manjini.

Podsjeća se da je još 2018. godine državni sekretar Svete Stolice, kardinal Pjetro Parolin posjetio Srbiju i već se tada nagađalo da je došao da ispita teren da li je posjeta uopšte ostvariva.

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar je, u nedavnom intervjuu agenciji IKA, odgovarajući na pitanje o mogućoj posjeti Pape Beogradu, baš kroz poteze glavnog sekretara Parolina, istakao da u “nekim malim događajima ne gledaju prevelike stvari”. Državni sekretar, kaže nadbiskup Hočevar, “nije došao pripremati put za papin dolazak”, ali je potvrdio da je “normalno da Sveti Otac želi doći”.

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!