EDUKACIJA DJECE O BEZBJEDNOSTI NA INTERNETU

Pripadnici Policijske uprave Bijeljina održali su učenicima osmog i devetog razreda Osnovne škole ,,Jovan Dučić“ predavanje na temu ,,Edukacija o bezbjednosnim rizicima korištenja društvenih mreža“, čime je obilježen i Međunarodni dan bezbjednog interneta.

Digitalizacijom svakodnevnog života, naročito mladih ljudi, došlo je do pojave brojnih opasnosti koje se nastoje prepoznati, prevenirati, umanjiti i sanirati kroz edukaciju o načinima zaštite na internetu, kao i uspostaviti i osigurati mehanizme koji omogućavaju prijavu neželjenog materijala na internetu.

Opasnosti na društvenim mrežama je mnogo. One se kreću od komunikacije sa nepoznatim ljudima, različitih oblika internet vršnjačkog nasilja, maltretiranja porukama neprikladnog sadržaja, preko vrijeđanja i uznemiravanja, postavljanja lažnih informacija, grupa na društvenim mrežama u kojima je cilj ismijavanje.

-Predavanja za cilj imaju edukaciju učenika o pravilnoj upotrebi interneta, ali i da ih upozorimo na sve rizike i posledice koje mogu nastati usled njihove nepravilne upotrebe. Organizacijom predavanja podižemo svijest djece o prijetnjama koje sa interneta vrebaju na njih i njihove drugove. Sve naše aktivnosti sprovodimo uz pomoć nastavnika i roditelja, koji imaju sve teži zadatak da vaspitavaju djecu za život u digitalnom dobu, koje otvara nove mogućnosti i krije nove opasnosti, kaže portparol Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić navodeći podatak da su tokom 2019. godine zabilježili pet slučajeva gdje su maloljetnici prema maloljetnicima upućivali prijetnje putem društvenih mreža, a ove godine zabilježili su jedan takav slučaj, u januaru mjesecu.

Ona je ovom prilikom pozvala sve građane da svaku zloupotrebu na društvenim mrežama prijave na broj 122, broj je besplatan, a poziv može biti i anoniman.

Direktor OŠ ,,Jovan Dučić“ Dejan Vuković kaže da je saradnju sa bijeljinskom Policijskom upravom dobra, te istakao ulogu škole.

– Škola mora da prati savremene trendove i ukazuje na opasnosti koje vrebaju, a mi smo tu da upozoravamo učenike na to šta smiju, a šta ne. Djeca često i iz neznanja naprave nešto što bude loše po njih, ali mi smo tu da im objasnimo o čemu se radi i kakve su posledice, kaže Vuković.

Semberija info 

Komentariši

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!