DANAS SE OBILJEŽAVA MEĐUNARODNI DAN ROMA

Širom svijeta i u našoj zemlji danas se obilježava Međunarodni dan Roma, dan proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju. Dan je službeno proglašen 1990. u Serocku u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije (IRU), u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona 7. – 12. aprila 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pjesma Đelem, đelem (romski: Išao sam, išao) i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim kotačem u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom historije.

Status Roma nikad nije bio zavidan, ali je izbijanjem rata 1992-1995. godine još više pogoršan. Romi u BiH žive u ekstremnom siromaštvu, 90 posto njih je bez zdravstvene zaštite, 70 posto živi od neredovne socijalne pomoći a 60 posto je nepismeno. Smrtnost romske djece je dvostruko veća. Životni vijek Roma je kraći za 10 do 15 godina od životnog prosjeka ostalih stanovnika BiH. Veliki broj njihovih bespravno izgrađenih naselja su bez vode, kanalizacije i struje.

Ova statistika mijenjat će se postepeno, zahvaljujući dobro osmišljenim programima uključivanja Roma u redovno školovanje, bolje organiziranom socijalnom zaštitom, te formiranjem kvalitetne mrežemladih romskih lidera koji će dugoročno djelovati u svojim zajednicama.

EU INFO

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!