Aktiv direktora srednjih škola: AKCENAT NA PROIZVODNIM ZANIMANJIMA

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović najavio je da će dvadesetak zanimanja nestati u Republici Srpskoj tokom revizije koja se vrši u procesu izrade novog standarda kvalifikacija.
“U izradi je standard kvalifikacija koji će kroz reviziju zanimanja, kojih sada ima 113, svesti broj zanimanja na 95, a sve se radi u saradnji sa nadležnima u Srbiji, jer je riječ o istom tržištu rada i nastojimo da se u Republici Srpskoj ne odstupa mnogo od prakse u Srbiji”, rekao je Damjanović.

On je danas u Ekonomskoj školi u Bijeljini prisustvovao sastanku sa aktivima direktora srednjih škola regija Semberija i Birač o temi upisne politike, reforme u obrazovanju i vrednovanja kvaliteta rada obrazovnih institucija.

“Pokušavamo da se više ide ka proizvodnim zanimanjima, prirodnim i tehničkim naukama, ali to je spor proces i pomaci su mali”, ocijenio je Damjanović i naveo da su prošle godine trogodišnja zanimanja činila 24 odsto upisanih u srednje škole u Republici Srpskoj.

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Birač Biljana Pisić rekla je novinarima da se mijenja svijest kod roditelja i učenika i da se na ovom području sve više traže proizvodna zanimanja.

Prema njenim riječima, trend povećanog interesa postoji za zanimanja ugostiteljske struke, kuvare i konobare, a veoma je atraktivno i zanimanje varioca.

“Upisne mogućnosti treba prilagoditi potrebi da se mladi ljudi sačuvaju u Republici Srpskoj i da se spriječi odliv stanovništva”, istakao je predsjednik Aktiva direktora srednjih škola u Semberiji Duško Đurić.

Govoreći o upisnoj politici na regiji, Đurić je naveo da poslovna zajednica u Bijeljini insistira na očuvanju zanimanja frizer.

“Akcenat u obrazovanju je na proizvodnim zanimanjima, ali to ne znači da treba zanemariti značaj škola koje daju opšte obrazovanje za nastavak školovanja i tu treba napraviti balans”, zaključio je Đurić.

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!