Čuda u manastiru Tumane o kojima i vodiči pričaju: „Devojčica je progovorila, a njena baka je počela da plače – tek posle smo shvatili šta se desilo“

U podnožju golubačkih planina, devet kilometara od Golupca, na levoj obali Tumanske reke, okružen šumom, nalazi se manastir Tumane, jedina zadužbina Miloša Obilića koji je u čast Svetog Zosima započeo podizanje svetinje. U manastiru se danas nalaze mošti Prepodobnih Zosima Sinaita i Jakova, česnica moštiju Svetog Nektarija i ikona Kurske Majke Božije.

Razlog zbog čega Tumane posećuje sve veći broj ljudi, jesu iskustva onih kojima je poseta ovoj svetinji navodno pomogla u iceljenju duše i tela. Za neke su to samo priče, drugi iskreno veruju u njih.

Vladana Rakić, koja organizuje poklonička putovanja u Tumane, kaže da sve zavisi od toga sa kolikom verom pojedinci odlaze u Tumane i koliko se duboko zamisle nad onim što imaju, a da njena lična iskustva govore da joj svaka poseta ovom manastiru razbistri misli o njenim problemima i da ih lakše podnosi i prevazilazi. Ne propušta da i sama podeli priče o „čudima“ kojima je svedočila. 

Vladana dobro pamti suze jedne žene, njene saputnice, koju je uplakanu našla u autobusu.

„Dok traje poseta često dolazim do autobusa, za slučaj da nekom od putnika nešto treba. Dosta ranije pre polaska, zatičem jednu našu saputnicu, koja sedi i plače u autobusu. Uplašeno sam je pitala šta se desilo, da li je sve u redu? Ona mi odgovara da joj je dobro, da plače od sreće jer je, kako mi je rekla, posle deset godina prvi put ništa ne boli. Imala je uznapredovanu multiplesklerozu, zbog koje se sa teškom mukom kretala“, seća se Vladana i navodi još jedan primer.

„Nije unutra bila gužva, ispred mene je jedna starija žena sa unukom, prišle su i poklonile se moštima. Posle toga devojčica se svojoj baki obraća imenom, što ni za koga nije ništa neuobičajeno, sem za baku. Žena se okreće ka detetu, vidno šokirana, i počinje da plače. Kasnije saznajemo da je to bila prva izgovorena reč njene unuke, koja za svojih sedam godina nikada nije ništa izgovorila“, ispričala nam je Vladana.

Manastir Tumane i čuda

Manastir Tumane beleži rekordne posete iz godine u godinu, i taj broj nikako ne opada. Jedan od razloga su upravo čuda koja se vezuju za ovo sveto mesto. Ovaj manastir poznat je po mnogobrojim situacijama, koje je ipak vrlo teško racionalno objasniti, poput čudotvorne ikone Majke Božje „Kurskaja” o čijem pomeranju ruke gore dole tokom rata devedesetih, svedoče brojni sveštenici i vernici. Istaknute su brojne različite vrste isceljenja i ozdravljenja vernika, i to uz pomoć molitvi koje su im iščitavali monasi.

Manastir Tumane – Molitva za zdravlje

U manastiru Tumane čita se molitva za zdravlje i za bezdetne roditelje Svetog Zosima i Jakova, ali se ta molitva može i naručiti. Taj koncept zdravlja za crkvenu službu važi i za fizičko zdravlje, ali i duhovno, čak uključujući i materijalno blagostanje.

Ova usluga molitve za zdravlje može se i naručiti u Manastiru Tumane, tako što sami možete napisati imena onih za koje želite da njihova imena budu na listi, i uz dobrovoljnu, neobaveznu donaciju njihova imena će se čitati i za njihova imena će se moliti u okviru crkve.

(nova.rs)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!