SJEDNICA 14. NOVEMBRA, NA DNEVNOM REDU IZVJEŠTAJI O BUDŽETU

Sjednica Skupštine grada Bijeljina biće održana u utorak, 14. novembra, a na dnevnom redu će se naći izvještaji o budžetu za prošlu i prvo polugodište ove godine, dogovorili su danas predstavnici parlamentarnih stranaka većine u gradskom parlamentu.
Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đorđević rekao je da na sastanku ni ovaj put nisu bili predstavnici opozicije, ni gradonačelnik Bijeljine LJubiša Petrović.

On je naveo da na planiranom dnevnom redu za sada imaju 45 tačaka reda, te da su ovo prvi materijali koje su predlagači dostavili poslije četiri mjeseca.

“Vidjećemo u kom pravcu će sjednica ići, odnosno da li će predlagači doći na sjednicu Skupštine grada. Mislim da se može očekivati i redefinisanje nekih lokalnih politika, bar od koalicije koja čini skupštinsku većinu”, rekao je Đurđević.

On je među tačkama koje će biti razmatrane na sjednici izdvojio izvještaj o izvršenju budžeta za prvo polugodište, kao i izvještaj za prošlu godinu, navodeći da je grad u 2022. bio u deficitu od 2,2 miliona KM.

Predsjednik Skupštine je napomenuo da je grad u 2020. godini probio budžet za plate za nekih gotovo milion KM i da je Fiskalni savjet Republike Srpske ukazao na neracionalnost prilikom novih zapošljavanja.

On je naveo da su iz Poreske uprave dobili informaciju da je u Gradskoj upravi zaposlen 151 novi radnik na određeno vrijeme plus određen broj radnika po ugovoru o djelu iako je zakonom jasno definisano da taj broj može biti 10 odsto u odnosu na ukupan broj zaposlenih na neodređeno, odnosno 34 radnika.

“Ako imamo u vidu da je prosječna plata oko 1.300 KM, plus porezi i doprinosi i slično doći ćemo do neke cifre o tri miliona KM godišnje koliko je potrebno za nova zapošljavanja i onda ne čudi što grad Bijeljina probije taj budžet za nekih milion KM”, rekao je Đurđević.

On je dodao da su na današnjem sastanku konstatovali da su u skupštinsku proceduru upućene neke tačke koje je trebalo da budu razmatrane u januaru ili februaru, a kao primjer je naveo prijedlog programa za izgradnju komunalne infrastrukture i ocijenio da je potpuno deplasirano raspravljati o tome kada je prošla građevinska sezone.

Đurđević je rekao da su gradonačelnik i preduzeće “Komunalac” ponovo dostavili prijedlog o davanju saglasnosti Skupštine na cjenovnike usluge prikupljanja i odvoza komunalnog otpada, odnosno poskupljenje iako je to Skupština već jednom to odbila.

“Pred obornicima će se naći niz tačaka imovinsko-pravnog karaktera, a ono što je zanimljivo ne postoji ni nacrt rebalansa budžeta, iako je ta procedura dovedena do kraja”, rekao je Đurđević nakon sastanka i dodao kako su neki članova PDP-a prešli u Narodni front, o čemu će tek biti riječi.

(Srna)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!