Dr Milićević: Preventivni pregledi važni i za muškarce

Savremeni način života omogućio nam je lakši i lagodniji život. Ipak, trka za novcem, poslom i nagomilanim obavezama odnijela je ono najvažnije, a to je svjesnost o sopstvenom zdravstvenom stanju. Danas se čini da za sve nekako nađemo vremena, a za ono što bismo trebali nađemo samo kada ponekad, nažalost postane kasno. 

Sve više mlađih muškaraca pati od različitih infekcija, steriliteta i erektilnih disfunkcija, dok u starijoj životnoj dobi dolazi još i do tegoba s mokrenjem. Upravo zbog toga se želi podići svijest o potrebnoj brizi za muško zdravlje.

Prema riječima dr Duška Milićevića, specijaliste urologije,  na preglede  se pacijenti uglavnom javljaju kada počnu neki problemi vezani za mokrenje ili anomalija sa bubrezima. Prema njegovim riječima pravo vrijeme je da sa 50 godina muškarci krenu na preventivne preglede kod urologa:

„ Prostata počinje da raste sa 30 godina, ali ispod 50 godina je jako mala šansa za razvijanje maligne bolesti. U grupi pacijenata koji imaju pozitivnu porodičnu anamnezu, nekoga u porodici ko je imao karcinom prostate oni treba da krenu od 40.godine, jer je primjećeno kod tih članova porodice da se karcinom javlja ranije i u nekom težem obliku.“-kaže dr Milićević.

Dok na dobroćudno povećanje prostate najčešće upućuju simptomi, poput otežanoga i noćnoga mokrenja, maligna bolest prostate u početku ne stvara nikakve smetnje:

„Karcinom prostate je najčešći karcinom kod muškaraca preko 50.godine, negdje oko 7% muškaraca starijih od 50 godina ima karcinom prostate. To su spori karcinomi koji goodinama ne razvijau kliničku formu.Naći karcinom na vrijeme i krenuti u liječenje na vrijeme, to je osnovni zadatak preventivnih pregleda.“, kaže dr Milićević.“

Što se tiče drugih razloga za preventivne preglede urologa nije neophodno ukoliko ne postoje konkretni problemi, a porodični ljekar će uputiti pacijenta ukoliko posumnja da se nešto ipak dešava. Preventivni pregledi omogućavaju rano otkrivanje bolesti što uveliko povećava šansu potpunog izlječenja. Odvojite vrijeme za vaše zdravlje.

(mojabijeljina.com)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!