Nema Bakira, nema ni problema: Nikad brži pregovori o novom Savjetu ministara

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Novi saziv Savjeta ministara BiH, po svemu sudeći, trebalo bi da bude izabran i potvrđen u Parlamentarnoj skupštini BiH u rekordno kratkom roku.

Za razliku od prethodnih izbornih ciklusa, kad su pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH trajali mjesecima, a nekad i duže od godinu dana, izborni pobjednici iz Republike Srpske i Federacije BiH izgleda da su ovog puta postigli brz dogovor.

Predsjedavajuća novog saziva Savjeta ministara trebalo bi da bude Borjana Krišto, a prema najavama političkih lidera, čije su stranke dogovorile formiranje vlasti na nivou BiH, posao imenovanja i izbora cijelog Savjeta ministara mogao bi da bude završen već do kraja decembra.

Smirivanje tenzija

– Za početak usvajanje i povećanje budžeta do kraja godine, imenovanje Savjeta ministara, usvajanje još nekih važnih dokumenata – poručio je lider “Naroda i pravde” Elmedin Konaković, nakon prekjučerašnjeg sastanka s liderom SNSD i  predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.

On je dodao da “smirivanje tenzija treba da donese deblokadu procesa, normalizaciju rada parlamenata i izvršne vlasti”, kao i usvajanje strateških dokumenata koji će, prema njegovim riječima, poboljšati uslove života svima u BiH.

Inače, zanimljivo je da najava ekspresnog formiranja vlasti na nivou BiH dolazi nakon poruka iz Brisela da od brzog konstituisanja novih vlasti zavisi nastavak evropskog puta BiH.

Tako je, podsjećamo, samo 20-ak dana nakon što su održani izbori šef Delegacije EU u BiH, Johan Satler, izrazio nadu “da će do kraja godine biti formirani organi vlasti, makar na nivou BiH”.

On je napomenuo i da Savjet ministara ima dva mjeseca da napravi potrebne korake kako bi BiH dobila kandidatski status…

(SrpskaInfo)

 

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona (viber) +387 66 315 004

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!