Penzionisani profesor iz Trnjaka vrstan voćar

Petar Lazić (73) iz Trnjaka u Bijeljini, po profesiji mašinski inženjer, jedno vrijeme i predavač stručnih predmeta u srednjoj školi, sada penzioner, potvrdio se kao izuzetno dobar proizvođač voća, oraha, šljive, lješnika i trešanja.

Uprkos izuzetno lošim vremenskim prilikama u maju i velikim količinama padavina, profesor Lazić je uspio da uzgoji izuzetno kvalitetne trešnje koje će brati već početkom ovog vikenda.

„Najvažnije je to što sam uspio da spriječim trulež i pucanje sočnih plodova usljed prekomjerne kiše. Imam u voćnjaku  sorte „samit“, „lapins“ oprašivač, „kordia“ i „regina“. Prvi zasad trešnje je već u desetoj godini i sada postižem optimalan rod trešnje. Sorta  „samit“ daje izuzetno kvalitetan, krupan i sočan rod, trešnje srcolikog oblika. Ove godine je postignut najbolji rod. Zasadio sam još jednu parcelu sa 60 stabala trešanja, kanadska sorta „santina“, koja bi tek od naredne godine trebalo da počne rađati. Želio sam zasaditi sortu „burlat“, ali su me na Institutu za voćarstvo u Novom Sadu ubijedili da zasadim kanadsku sortu trešanja“.

Lazić kaže da sa pedesetak stabala trešnje  sorte “samit” treba da ubere oko 800 kilograma sočnog ploda. Inače, na prvoj parceli ima ukupno oko 80 stabala četiri različite sorte.

„Ukoliko dozvole vremenski uslovi i uspijem obrati trešnje na vrijeme, imaću solidan rod. Trešnje su traženo voće i prodajem ih na bijeljinskim pijacama, Zelenoj i Kvantaškoj. Trešnje prodajem po tri KM na veliko i to je za mene zadovoljavajuća cijena. Uz penziju, ovo mi je dodatni izvor prihoda. Svake godine imam puno posla u voćnjaku, ali, to je za mene zadovoljstvo. Za sebe I porodicu mogu obezbijediti ljetovanje na moru i zimovanje na planini. Ne mogu sebe zamisliti da igram šah na nekom trgu sa penzionerima, jer je to za mene gubljenje vremena”, kaže Petar Lazić.

Profesor Lazić je plantažu oraha zasadio odmah nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, početkom 1996. godine. U međuvremnu je zasadio šljive, lješnik i trešnje i postao profesionalac u uzgoju voća, tako da i stručnjaci sa instituta voćarstva sa ogromnim respektom i poštovanjem razmjenjuju s njim iskustva i savjete o zgoju i zaštiti . Na površini od 1,3 hektara profesor Lazić ima oko 500 sadnica voća i s ponosom svoje plantaže pokazuje prijateljima i uzgajivačima voća u Semberiji.

Izvor: desavanjaubijeljini.com

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!