“Eko-zaštita”: Komarci najbrojniji u priobalju Save i Drine

Brojnost komaraca na području Bijeljine nije ugrožavajuća i trenutno ne zahtijeva hemijski tretman odraslih formi, rekla je Srni stručni savjetnik za hemikalije u preduzeću “Eko-zaštita” Bojana Petričević.

“Prema standardu Svjetske zdravstvene organizacije, tretman odraslih formi je opravdan kada je brojnost komaraca na nekom području više od 60 jedinki u jednom času”, navela je Petričevićeva. Petričevićeva kaže da je brojnost komaraca u Semberiji, kao i uvijek, najveća u priobalju Save i Drine.

“Toplo vrijeme sa svakodnevnim padavinama i brojne vodene površine sa visokom temperaturom pogoduju razvoju larvi komaraca”, istakla je Petričevićeva i dodala da se intenzivan larvicidni tretman sprovodi naredne tri nedjelje, a kontinuirano do oktobra. Prema njenim riječima, na terenu su uočene larve komaraca u svim stadijumima razvoja i “Eko-zaštita” je na njihovom suzbijanju angažovala svo ljudstvo, sredstva, opremu i neškodljivi biocid, a istovremeno se vrši i kontrola brojnosti odraslih formi komaraca.

Ona je navela da se tretiraju sva vodena legla za razvoj komaraca koja su i proširena zbog dugotrajnih padavina, a standardne lokacije su Vršani, Kojčinovac, naselje Bašćina, Tri dlake, Međaši, Velino Selo, Rača, Brodac, Ostojićevo i Crnjelovo. “Mi smo se suočavali sa poplavama u kojima je sva površina grada bila jedno vodeno leglo, tako da ova godina po pravilima struke i principa izvođenja radova jeste pogodna za razvoj komaraca, ali nije kritična uz naš stalni angažman”, istakla je Petričevićeva.

Petričevićeva je navela da način rada “Eko-zaštite” na suzbijanju komaraca u Bijeljini dobija pohvale iz svjetskih asocijacija za nadzor komaraca, jer je to metodologija Svjetske zdravstvene organizacije da se problem rješava u korijenu i suzbijaju se najprije larve, pa tek onda na nekim područjima odrasle forme komaraca. “Radimo preventivno, jer se kod suzbijanja larvi koriste biocidi koji su potpuno neškodljivi, a hemikalije koje se koriste za tretman odraslih formi u nekoj mjeri oštećuju i pčele, pa smo prije tih tretmana u obavezi da ih najavimo 48 časova ranije”, navela je Peričevićeva.

Izvor: Srna

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!