Različiti simptomi i iskustva oporavljenih od virusa korona

Od izbijanja epidemije virusa korona u Srpskoj među oporavljenima su uočeni različiti simptomi i iskustva za vrijeme liječenja.

Ljekari pozivaju na oprez, jer nikad se ne zna kada se kod inficiranih klinička slika može pogoršati.
– Ovo je bolest koja je strašna, koja je teška. Nisam vjerovao koliko je opasna. Sada nije više važno da li je vještačka ili nije, mora se poštivati distanca i nošenje maske – kaže Radomir Vučković iz Gacka.

Ovo je poruka čovjeka koji je prije više od mjesec dana počeo borbu s virusom korona. Najprije je liječen u Domu zdravlja Gacko, a kada se stanje pogoršalo s upalom pluća, primljen je u trebinjsku bolnicu. Srednje teška klinička slika ostavila je posljedice.

Oporavak sporo teče.

I Fočanka Dragica Krsmanović imala je upalu pluća. Liječena je pod nadzorom ljekara kod kuće. Sve je počelo od povišenom tempretaure.

– Međutim, poslije jedno osam dana stanje je bilo lošije bez obzira na antibiotike koje sam uzimala tako da se to produžilo na više od tri sedmice. I poslije toga sam osjećala lelujavost tijela kada izađem napolje – dodaje Dragica.

Od izbijanja pandemije iskustvo ljekara govori da nema pravila što se tiče starosne dobi, kako se virus korona ponaša i zbog čega kod nekih pacijenata stvara tešku kliničku sliku.

Osim pluća, napada i druge vitalne organe.

– Nema pravila. Obično teška klinička slika bude kod pacijenata koji imaju ranije komorbiditete, ali nema ni tu pravila. Vidjeli ste, mi na svu sreću nismo imali smrtinih slučajeva kod mlađih osoba, ali uglavnom tešku kliničku sliku imaju osobe s komorbiditetima – pojašnjava Svjetlana Subotić, spec. infektolog, Univerzitetska bolnica Foča.

– Pogotovu sve viđamo različite kardiovaskularne komplikacije koje se dešavaju kao posljedica virusa u obliku srčanog ritma čak i srčanih insuficijencija i embolije pluća – naglašava dekan Medicinskog fakulteta Foča Dejan Bokonjić.

Na liječenju od kovida 19 u Srpskoj je 888 oboljelih.

U Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske više od 300, a u Univerzitetskoj bolnici Foča i ostalih devet bolnica liječi se više od 560 pacijenata.

(ATVBL)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!