Danas je TOMINDAN, a pravoslavni vernici strogo poštuju OVAJ OBIČAJ prisutan od davnina

Vernici Srpske pravoslavne crkve sutra slave Svetog apostola Tomu, krsnu slavu velikog broja vernika širom sveta. Tomindan ili slava Svetom apostolu Tomi je jedna od prvih jesenjih slava Srpske pravoslavne crkve.

Tomindan se slavi kao krsna slava, a najčešće ga slave dunđeri i drvodelje kao esnafsku slavu, pa na taj dan ništa ne rade. Postoji i stara srpska izreka “Sveti Toma – sedi doma”. Ona podrazumeva da se na ovaj dan nigde ne ide izuzev u crkvu i to je najvažniji običaj koji bi na sutrašnji dan trebalo ispoštovati.

Vernici bi sutra trebalo da očitaju molitvu Svetom Tomi uz ove reči:

“O, dobroznameniti i slavni apostole Hristov Tomo. Kada je na kraju vremena došao Bog ljudima izabrao te je za učenika Svoga i dao ti je vlast da isceljuješ bolesne, očišćuješ gubave, vaskrsavaš mrtve, izgoniš duhove. Ti ne zato, nego ljubavlju si se prilepio za Hrista zaželevši da do smrti ideš za Njim. Zbog toga po dopuštenju Božijem nisi video sa drugim učenicima Vaskrsloga Spasitelja, nisi hteo da poveruješ u to dok ne staviš prst svoj u rane od gvožđa i staviš ruku svoju u rebra Njegova. Međutim, Gospod ispuni molbu srca tvoga i nepromenljivo opet utvrdi tvoju veru.

Zbog toga te molimo: otvori nam oči vere da vidimo telesno nevidljivo, podari nam nadu na snishođenje Božije, da nas ne uništi grehovno očajanje, otkri nam blaženstvo ljubavi jer je ljubav jaka kao smrt i jedina ima vlast nad njom da posluživši Hristu na zemlji, podignemo i mi sebi pokrov Nebeski i sa tobom i svima svetima proslavimo prečasno i veličanstveno ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Amin.”

(zena.blic.rs)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!