PROMOCIJA MONOGRAFIJE „(POD)SJEĆANJE NA DESET GODINA OD POPLAVA I KLIZIŠTA 2014. GODINE”

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je, na promociji monografije „(Pod)sjećanje na deset godina od poplava i klizišta 2014. godine” koja je održana u Centru za kulturu, rekao da njen sadržaj govori o periodu kada je navedenu lokalnu zajednicu zadesila velika prirodna katastrofa gdje su klizišta aktivirana na preko 1500 lokacija.

„Oštećeno je bilo preko 400 kuća, preko 60 kilometara lokalnog puta, 33 kilometra lokalnog vodovoda, 22 mosta, puno pomoćnih objekata, a velike štete su bile na voćnjacima i na njivama“, saopštio je Savić novinarima.

On je naveo da je opštinska uprava odmah pristupila saniranju nastalih šteta i da su u proteklom periodu izgrađene 102 kuće, dok je jedan manji dio saniran, te da je dobrim dijelom sanirana oštećena infrastruktura.

„Pored navedenih dobrih rezultata koji su ostvareni moram reći da je ostao određen broj ljudi koji izražavaju svoje nezadovoljstvo i odlučili smo da građani mogu do kraja ove kalendarske godine prijavljivati štete, koje su nastale nakon završenog posla komisje za procjenu, ali i onih koji su bili nezadovoljni načinom na koji su bili riješeni njihovi zahtjevi ili uopšte nisu bili riješeni kako bi sve ponovo razmotrili i pružili podršku tim domaćinstvima“, pojasnio je Savić.
Radan Prelić iz Lopara kaže da je njegova kuća pretrpjela ogromna oštećenja, zidovi su ispucali, a klizšte je otkinulo veći dio zemljišta ispod kuće što je predstavljalo veliki rizik za nastavak života u njoj.

„Želim iskoristiti priliku da zahvalim opštini Lopare što su za veliki broj nas, zajedno sa UNDP-om, omogućili da imamo nove domove, a iskoristio bi priliku da pružim i podršku ljudima koji nisu dobili, a očekuju pomoć da će im lokalna zajednica to omogućiti“, rekao je Prelić.


Deset godina nakon klizišta Milivoje Simikić iz Labucke nije dobio potrebnu pomoć za obnovu kuće koja je oštećena i u kojoj i dalje živi.
„Komisija je izašla i procijenila štetu na preko 10 000 KM“, rekao je Simikić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!