Srđan Ljuboja: Grad da pomogne u refundaciji troškova za vantjelesnu oplodnju

– Supruga i ja smo danas roditelji djevojčice koja će uskoro napuniti pet godina. Međutim, naš san se ostvario nakon sedmog pokušaja vantjelesne oplodnje i dobro poznajemo sve teškoće procesa kroz koji prolaze mnogi parovi. Zbog toga ću se u odborničkim klupama zalagati da Grad Bijeljina obezbijedi mnogo veću finansijsku refundaciju za vantjelesnu oplodnju – poručio je kandidat Republičke stranke Srpske za odbornika u gradskom parlamentu Srđan Ljuboja.

Ljuboja je naveo da Grad, za sada, sufinansira za jedan par 1.500 KM u kalendarskoj godini, ali da veliki finansijski pritisak, pored samoga procesa, predstavljaju česti odlasci u grad u kojem se nalazi klinika jer sama vantjelesna oplodnja zahtijeva strogo praćenje toka liječenja, hormonalnu terapiju, plaćanje lijekova, injekcija, boravak u bolnici, dodatne intervencije…

– Kao odbornik, založiću se da Grad, u saradnji sa Fondom zdravstvene zaštite Republike Srpske, refundira sto odsto troškova ukoliko se vantjelesna oplodnja odvija u klinici na teritoriji Srpske, a da refundacija troškova bude 70 odsto ukoliko se parovi odluče za kliniku u Srbiji. Važno je da parovi sami biraju kliniku i doktora jer žena snosi najveći teret i bitno je da ima povjerenja u doktora koji je vodi od početka do kraja procesa – istakao je Ljuboja.

On je naglasio da jedan proces vantjelesne oplodnje, sa svim propratnim troškovima, košta između 4.000 i 5.000 evra. – Vantjelesna oplodnja je dug i težak proces, emocionalno i mentalno, i zato parovima ne treba dodatni stres u vezi sa finansijama. Međutim, iako je riječ o izazovnom i teškom putu, poručujem svima da ne odustaju, jer su djeca ostvarenje sna – zaključio je Ljuboja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!