ZDRAVLJE U PRVOM PLANU: Preventivni pregledi dojki i karotida u bijeljinskoj Bolnici

Sa ciljem podizanja svijesti građana o značaju preventivnih pregleda u JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina danas su obavljene dvije važne akcije, “Moj prvi pregled dojki” za žene životne dobi od 18 do 40 godina i kolor dopler krvnih sudova vrata.

U okviru akcije “Moj prvi pregled dojki” obavljali su se klinički pregledi dojki koji je obuhvatio i savjetovanje o samopregledu.

Dr sci. med. Jelena Marić je navela da je zadovoljna što je mlađa populacija pokazala veliko interesovanje za preglede.

Zašto smo ograničili dobnu grupu, zato što se preko 40-te godine života preporučuje mamografija a ultrazvuk kao dopunska metoda, dok se do 40 godine ultrazvuk smatra kao osnovna preventivna metoda pregleda. Otkrili smo par dobroćudnih promjena u dojkama koji su karakteristika benignih tumora a oni se najčešće javljaju u toj starosnoj dobi. Takođe, sproveli smo upitnik kroz koji smo ispitivali faktore rizika i savjetovali ih da redovno obavljaju preglede, istakla je dr Marić.

U preventivnoj akciji učestvali su: dr sci. med. Jelena Marić i dr Dalibor Spasojević, specijalisti radiologije; dr Luka Radić i dr Zorica Todorović, specijalizanti radiologije i dr Danijel Savić, specijalista opšte hirurgije.

U isto vrijeme u poliklinici bijeljinske bolnice, u kabinetu za neurologiju obavljani su preventivni ultrazvučni pregledi krvnih sudova vrata sa ciljem podizanja svijesti opšte populacije o prevenciji i simptomima moždanog udara. U ovoj aktivnosti učestvovali su ljekari: dr Goran Maksimović, načelnik Odjeljenja za neurologiju; dr Jelena Stevanović, šef Jedinice za moždane udare; dr Vesna Stjepanović specijalista neurologije i dr Nataša Jovanović, specijalista neurologije.

Današnje akcije su izazvale veliko interesovanje javnosti. Ukupno je obavljeno 120 pregleda.

Ova inicijativa menadžmenta ima za cilj unapređenje zdravog načina života, edukaciju o važnosti redovnih preventivnih pregleda te pravovremeno otkrivanje potencijalnih zdravstvenih problema kako bi se omogućila brza intervencija i liječenje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!