U Bijeljini roditelji najtvrdoglavije bojkotuju vakcinaciju protiv morbila

Srpska je daleko od procenta vakcinisanih protiv morbila, kojim bi širenje ove opake zaraze bilo spriječeno.

FOTO: Moja Bijeljina
FOTO: Moja Bijeljina

Naime, da da bi se spriječila pojava malih boginja i njihovo prenošenje  u populaciji, obuhvat MRP vakcinom treba da bude 95 odsto.

Međutim, u Srpskoj, prema poslednjim dostupnim podacima, obuhvat ovom vakcinom lani iznosio 62,7, a za revakcinaciju 76,3 odsto.

Godinu ranije, obuhvat prvom dozom bio je 69,27, a za revakcinaciju 76,52 odsto.

– Prema podacima za prošlu godinu, najviše kompletno vakcinisanih bilo je u Foči, Doboju i Trebinju, a najmanje u Bijeljini. Unazad deceniju, povećana učestalost morbila u Srpskoj javila se 2014. i 2015. godine. U 2014. registrovana su 1.662 slučaja u 28 lokalnih zajednica, najveći broj na području Bijeljine i Bileće.  Tokom 2015. prijavljeno je 2.410 slučajeva u 25 lokalnih zajednica, najviše u Bijeljini, Banjaluci i Bileći – kažu za Srpskainfo u Institutu za javno zdravstvo RS.

Pomenuti podaci ukazuju da, uprkos tome što morbile mogu da dovedu do upale pluća i mozga, sljepila, pa čak i do smrtnog ishoda, priličan broj roditelja i dalje ne želi da vakciniše svoju djecu.

Prema podacima IJZ, u Srpskoj je zaraženo 296 osoba, od čega najviše u Bijeljini – 222. U Banjaluci je inficirano 27 osoba. Inficirano je i 18 beba, te 138 mališana u dobi od jedne do četiri godine.

Od posljedica ove opake bolesti, u BiH su u julu preminula dva tinejdžera. U Srpskoj je u nekoliko lokalnih zajednica i dalje na snazi epidemija morbila.

(SrpskaInfo)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!