Vjernici sutra slave BLAGU MARIJU: Svetiteljka o kojoj se vijekovima vode sporovi, žene obavezno trebaju ispoštovati ovaj običaj

Srpska pravoslavna crkva slavi sutra spomen na Mariju Magdalenu, u narodu poznatu kao Blaga ili Blažena Marija. Marija Magdalena u Žitijima svetih pominje se kao “mironosica ravnoapostolska”. Rodom je iz iz gorskih predjela Sirije, oko grada Magdale, zbog čega je i dobila ime Magdalena.

Sin Božji oslobodio je sedam zlih demona koji su je mučili. Postala je vjerna sljedbenica tokom njegovog zemaljskog života. Kada su razapeli Isusa na Golgoti, sa presvetom Bogorodicom, stajala je i Marija Magdalena.

Prema narodnom verovanju, žene treba odu u crkvu, pomole joj se i zapale svijeću, a mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih neće odbiti.

Ali ko je zaista bila žena koju je vaskrsli Isus jedne nedjelje u svanuće upitao: “Zašto plačeš, Marijo?” Prva je ofarbala i darovala crveno jaje jednom rimskom caru, uz riječi “Hristos vaskrse!”, i time utemeljila dve riječi koje čine okosnicu hrišćanske vjere.

(SrpskaInfo)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!