Nedjelja u bijeljinskoj bolnici u znaku besplatnih preventivnih pregleda trbušne aorte

U Službi za radiološku dijagnostiku Bolnice „Sveti Vračevi” u Bijeljini jutros od 9 časova počeli su besplatni preventivni pregledi abdominalne aorte, a već u prvim satima javio se veliki broj građana.

Današnjoj akciji prisustvovao je i dr Mikajlo Lazić, v.d. direktora bijeljinske bolnice koji je izjavio da je akcija organizovana u cilju ranog otkrivanja i liječenja aneurizme trbušne aorte te da je veoma zadovoljan što su građani prepoznali važnost preventivnih pregleda.

„Drago mi je što vas vidim u tako velikom broju i obzirom da je posjeta prevazišla i naša očekivanja, donijeli smo odluku da istu preventivnu akciju nastavimo i iduće nedjelje. Ovi preventivni pregledi su vrlo značajni zbog toga što prsnuće abdominalne, odnosno, trbušne aorte spada u jedno od najsmrtonosnijih stanja u medicini. Ukoliko se na vrijeme otkrije proširenje aorte, praćenjem i blagovremenom operacijom se spašava život”, rekao je dr Lazić, koji je sa saradnicima, dr Nelom Mitrović i dr Cvijetinom Lukićem, obišao Službu za radiološku dijagnostiku.

Aneurizma abdominalne aorte (AAA) je proširenje abdominalnog dijela aorte koje može postati opasno po život ako pukne. Skrining je ključan za rano otkrivanje i liječenje, a ultrazvuk abdomena je najčešća i najefikasnija metoda za otkrivanje. Neinvazivna je i bezbolna, a pruža tačne informacije o veličini aneurizme.

Preventivne ultrazvučne preglede danas u bijeljinskoj radi prof. dr Siniša Ristić, specijalista radiološke dijagnostike i redovan profesor fiziologije na Medicinskom fakultetu u Foči Univerziteta Istočno Sarajevo.

„Skrining abdominalne aorte preporučujemo svim osobama preko 60 godina, osobama koje se liječe od hipertenzije, dijabetičarima i osobama koje u porodičnoj anamnezi imaju oboljenja aneurizme trbušne aorte. Dominantan faktor rizika je pušenje i visok nivo lipida u krvi što ubrzava proces ateroskleroze. Svako proširenje abdominalne aorte preko 4 cm zahtijeva praćenje, a jedini način liječenja je hirurški tretman koji se radi i u bijeljinskoj bolnici”, rekao je profesor Ristić, koji u našoj zdravstvenoj ustanovi radi kao stručni saradnik.

Preventivni pregledi abdominalne aorte u JZU Bolnica „Sveti Vračevi” Bijeljina trajaće do 17 časova. Za pregled nije potrebna uputnica, niti zdravstvena knjižica, kao ni prethodno zakazivanje. Zbog velikog interesovanja građana, ista akcija biće organizovana i u nedjelju, 4. avgusta, najavljeno je iz naše zdravstvene ustanove.

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!