Sa 15KM na 5,5KM!

Cijena “žive vage” prasećeg mesa ovih dana se spustila na 5,5 KM, što je drastičan pad u odnosu najanuar ove godine, kada je prasetina bila vrtoglavih 15 KM.

Eutanazija više od 40 hiljada svinja, prekomijeran uvoz, skup uzgoj – sve je to natjeralo farmere da smanje uzgoj svinja, pa je zato i ponuda „siromašna“.

„Ma nije normalno da cijena bude 15 maraka, gdje je to normalno. Toliko je porodica praznike dočekalo bez pečenice, a da ne govorim za Vaskrs“, kažu građani Bijeljine.

Goran V., otac četvoro djece, ističe da mu nikad teže nije bilo da kupi meso do u nazad godinu dana. Ali, navodi, da je i sada cijena svinjetine u marketima previsoka.

„Iako je prasetina po selima sada oko 5, 5,5 KM, u marketu je nema ispod 11KM. Tako da, opet je to skupo. Ljeto je, vrućine su, neko ne može ni da zamrzne meso, tako da je prinuđen da kupuje manje. A onda je to opet baš papreno“, rekao je Goran.

S druge stane, uzgajivači ističu da će vrtoglav pad cijena domaći svinjogojci teško moći da podnesu.

“Poljoprivrednici strepe od proizvodnje, jer ništa nije sigurno. Mi zavisimo od svega i od svih, od nema i vlasti, tako da sve preko noći može da propadne. Zato je poljoprivrednika i farmera sve manje“, rekao je Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednh proizvođača sela Semberije i Majevice.

(mojabijeljina.com)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!