ČUVANJE SRPSKE I NJEGOVANJE KULTURE SJEĆANJA VETERANI PRENOSE NA POTOMKE

Uoči 24 godine od ubistva legendarnog komandanta elitne ratne jedinice Garda “Panteri” LJubiše Savića Mauzera, veterani su danas najavili da će svoj rad na očuvanju Republike Srpske i njegovanju kulture sjećanja prenijeti na potomke osnivanjem odbora koji će okupiti više od 1.000 mladih.

“Cilj i obaveza potomaka je da nastavimo put veterana Garde Panteri, da čuvamo uspomenu na sve što su borci uradili za Republiku i da se borimo svim snagama da se dokaže istina, da se ratni zločini ne pripisuju samo Srbima i da dokažemo da Srpska nije genocidna tvorevina”, rekla je na konferenciji za novinare u Bijeljini kandidat za predsjednika Odbora potomaka Mira Jovanović.

Ona kaže da će u Odboru biti 178 djece poginulih ratnih veterana Garde, među kojima Mauzerov sin Bojan Savić, za čije političko djelovanje u društvu veterani “Pantera” i njihovi potomci najavljuju podršku već na narednim izborima u Srpskoj.

Ratni komandant Garde Jovan Krsmanović pozvao je potomke boraca širom Srpske da se uključe u političke procese i daju doprinos očuvanju i jačanju Republike Srpske, ocjenjujući da je samo jaka Srpska garant opstanka srpskog naroda, u krajnjem slučaju i BiH.

On je rekao da su saborci ponosni na Mauzera i njegov doprinos odbrani Republike Srpske u ratu i miru, te podsjetio na slavni ratni put Garde “Panteri” kojom je Savić komandovao.

Krsmanović je naveo da je to bila jedna od najboljih vojnih formacija koje je imala Vojska Republike Srpske i da je odlikovana Ordenom Karađorđeve zvijezde i Ordenom Nemanjića.

Prema njegovim riječima, u odbrani Srpske poginulo je više od 100 boraca Garde, 800 je ranjeno, a neki i više puta.

Krsmanović je rekao novinarima da je Skupština grada Bijeljina donijela odluku da se pet ulica u gradu nazove po slavnim komandantima i borcima Garde “Panteri”, te pozvao Gradsku upravu da sprovede ovu skupštinku odluku i da se na taj način Semberija oduži herojima odbrane.

Predsjednik Udruženja veterana Garde “Panteri” Petar Cvijetinović najavio je nastavak aktivnosti na poboljšanju uslova života boračke populacije, sa akcentom na seosko područje u Bijeljini.

Kao veliki problem izdvojio je troškove sahrane boraca i naveo da će tražiti da grad snosi dio tih troškova.

(Srna, Foto: Moja Bijeljina)

This will close in 7 seconds

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!