Радови на Соколском дому теку по плану

Радови на реконструкцији зграде Соколског дома, која се од 2019. године налази на листи Националних споменика културе БиХ првог степена заштите, теку предвиђеном динамиком упркос ванредној ситуацији због вируса корона, која је незнатно успорила обнову објекта – истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић који је данас обишао градилиште.

– У претходном периоду извршена је реконструкција дијела крова, мокрих чворова и подрумских просторија. Међутим, након завршене прве фазе реконструкције увидјели смо да је неопходна реконструкција цијеле зграде да би се Соколском дому вратио првобитни сјај. Вриједност радова на обнови износиће око милион и по КМ, а од надлежних комисија добили смо потребне дозволе за радове које су неопходне, јер је ријеч о споменику културе првог степена заштите – појаснио је Мићић.

Говорећи о будућој намјени Соколског дома, Градоначелник је истакао да ће он бити у потпуности враћен култури.

– Свој рад у обновљеном објекту ће наставити Градско позориште „Семберија“, Хор „Србадија“ и СКУД „Семберија“, односно све бијељинске реномиране установе културе – најавио је Мићић.

Љубинка Стевић, архитекта и надзор над извођењем радова, појаснила је да је у току фаза реконструкције крова на објекту, а након тога услиједиће унутрашњи и спољни радови на згради.

– Урађена је комплетна санација крова изнад бине и сале, као и дијела крова према главном улазу. У току је и међуспратна реконструкција, а након покривања зграде на реду су радови на исушивању зидова. Конзервација прозора и врата ће такође бити урађена, тако да ће столарија, као и све остало, задржати првобитан изглед, а једина измјена у пројекту је изградња мокрих чворова за публику – нагласила је Стевићева.

error: Sav sadržaj je vlasništvo portala MOJABIJELJINA.com !!